Porast broja oboljelih od morbila

U Sarajevu su otvorena dva punkta za vakcinaciju djece protiv morbila zbog  povjećanog broja oboljelih.

Vakcinalni punktovi se nalaze pri Domovima zdravlja Vrazova i Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja.

Pedijatrica Mubera Hasanovic kazala je za agenciju Anadolu da je vakcinacija protiv zaraznih bolesti jedini način sprječavanja bolesti i da posljedice mogu biti teške.

Roditeljima se takođe preporučuje da se jave ljekaru u roku od tri dana ukoliko djete dođe u kontakt sa oboljelom osobom, kako bi djeca primila vakcinu.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Enis Hasanović, organizovao je sastanak sa prijedstavnicima Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Dom zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, radi proaktivnog djelovanja i sprječavanja širenja bolesti.

Takođe se savjetuje izbjegavanje masovnih okupljanja i posjeta javnim mjestima.

Podsjetimo, morbile (male boginje), su vrlo zarazno virusno oboljenje, koje se brzo prijenosi kapljičnim putem. Opšta slabost, malaksalost, povišena tjelesna temperatura (često preko 40 °C), kašalj, sekrecija iz nosa, konjuktivitis, prvi su simptomi zaraze morbilama. Nakon toga javlja se karakterističan osip po licu, vratu i tijelu.

Prema podacima SZO, broj vakcinisane djece protiv malih boginja se smanjio u posljednjih dvadeset godina.

 

Izvor: n1info.ba