Inicijativa za mir iz Srebrenice

Danas je u Memorijalnom centru u Potočarima obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, dan kada je oslobođen zloglasni logor Auschwitz 1945. godine. U okviru obilježavanja ovog datuma u Potočarima je održana zajedinička konferencija na kojoj je predstavljena muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa koja je usmjerena ka međusobnm razumijevanju i uspostavljanju dijaloga između jevrejske i muslimanske zajednice.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menahem Rozenzaft u prisustvu Visokoh predstavnika Kristijana Šmita i drugih javnih ličnosti potpisali su zajednički dokument u kome su navedene obaveze posvećene pamćenju žrtava proteklih genocida.

U deklaraciji koju su potpisali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i Menachem Z. Rosensaft, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen i vnredni profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell, između ostalog stoji:

„Obavezujemo se da ćemo ovjekovječiti sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u Srebrenici kako bi buduće generacije pamtile da su ove žrtve živjele i na kakav su divljački način ubijene. Čineći to, takođe se obavezujemo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se borimo protiv mržnje, antisemitizma, islamofobije, ksenofobije i drugih netrpeljivosti koje su omogućile genocide počinjene u Auschwitzu, Bergen-Balsenu, Srebrenici, Jasenovcu, Kigaliju i svim drugim mjestima užasa“.

Kavazović je izjavio da su principi koji Jevrejima i muslimanima u sijvetu mogu biti putokaz za bolju budućnost posvjećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odbacivanje svih obika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, odlučna predanost zaštiti života i slobode izražavanja unutar okvira poštovanja.

Jedan od učesnika današnje konferencije u Potočarima bio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

„Ovo je veoma značajna inicijativa i pokazat će svijetu da se u Bosni i Hercegovini može živjeti zajedno. Osnova je ravnopravnost, bez mržnje , bez uništavanja vrijednosti drugih i drugačijih. To je ustvari način na koji smo u Bosni i Hercegovini živjeli proteklih 500 godina.

Samo na taj način se može živjeti i graditi budućnost. Vjerujem da će ova inicijativa naići na prihvatanje kod drugih vjerskih zajednica. Nadam se da će ova inicijativa naići na prihvatanje i kod međunarodne zajednice“, rekao je Jakob Finci za radio Slobodna Evropa.

Ovo je prva inicijativa u okviru koje su zajednički nastupili predstavnici muslimanske i jevrejske zajednice sa jedinstvenim stavovima i principima oko rješavanja ratnog sukoba u Gazi a poseban značaj ima jer je potpisana u Srebrenici.

B.T.