Proizvodnja meda u opasnosti

Pčelari širom Bosne i Hercegovine suočavaju se sa sve većim izazovima usled klimatskih promjena i nestabilnih vrijemenskih uslova, što je rezultiralo smanjenjem proizvodnje meda.

Damir Barašin, predjsednik Saveza udruženja pčelara RS, ističe da pčelari smanjuju obim proizvodnje zbog niske cijene meda koja već godinama traje, kao i zbog uvoza meda koji šteti domćim proizvođačima. Takođe, ističe se i nedovoljno poštovanje zakonske obaveze o registraciji gazdinstva među pčelarima.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara BiH, za „Nezavisne novine“ ističe da se iz BiH izvozi mala količina meda, ali da je zabeležen i manji uvoz meda.

Razlozi za ovo su mnogobrojni i uključuju probleme sa kojima se pčelari suočavaju. Prošla godina je bila prosječna, ali su u Federaciji povjećani podsticaji za pčelare.

Deljo ističe da je neizvjesno kakva će biti prijedstojeća godina i da će vrijeme pokazati svoje.

Predsjednik Udruženja pčelara „Sana med“, Asmir Lišančić, izjavljuje da je protekla godina bila jedna od najtežih za pčelare. Klimatske promjene su uticale na proizvodnju meda, a mnogi pčelari su se suočili sa većim troškovima nego zaradom, što je dovelo do odluke da obustave proizvodnju.

Lišančić naglašava da su loše vrijemenske prilike i kišovito vrijeme ugrozili ispašu pčela, posebno kada je u pitanju bagrem, jedna od najvažnijih medonosnih biljaka.

„Pčelarstvo se suočava sa problemima klimatskih promjena i nestabilnih vrijemenskih uslova, što negativno utiče na proizvodnju meda. Inflacija i rast troškova proizvodnje takođe su faktori koji su pogodili pčelare u protekloj godini“, kazao je pčelar Enes Bahtić za „Nezavisne novine“.

Da se proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini smanjuje, potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BIH, odnosno, kako oni navode vrijednost izvoza meda iz BiH za deset mjeseci prošle godine je manja za 17,9 % u odnosu na isti period 2022. godine, dok je količinski izvoz manji za 4,9 tona u istom periodu.

Med se najviše izvozi u Srbiju, kao i u zemlje Arapskog zaliva, poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

 

Izvor: Nezavisne novine