Opasnosti Al tehnologije po djecu

Korišćenje vještačke inteligencije (Al) može zaista predstavljati rizik po bezbjednost djece na internetu. Prema istaživanju Ujedinjenih nacija, oko 80 odsto mladih tvrdi da svakodnevno koristi vještačku inteligenciju (Al).

Stručnjaci za sajber bezbjednost ističu nekoliko načina na koje Al može ugroziti bezbjednost djece.

Jedan od rizika su aplikacije koje su se pojavile sa razvojem Al, uključujući one sa filterima za slike. Kada djeca koriste ovakve aplikacije i ubacuju svoje fotografije, postoji mogućnost da te fotografije završe u bazi podataka koja može biti zloupotrebljena.

Drugi rizik su Al četbotovi koji omogućavaju pristup neprikladnom sadržaju. Iz kompanije Kasperski navode, da ovi četbotovi mogu biti posebno dizajnirani da koriste erotične sadržaje, te djeca, čak i kada se traži provjera starosti, mogu sakriti svoj pravi uzrast.

Igranje video igara na pametnim urjeđajima takođe donosi rizik, što prema onlajn statistikama praktikuje čak 91 odsto djece uzrasta od 3 do 15 godina.

Glasovno i tekstualno ćaskanje sa drugim igračima može dovesti do izgradnje virtualnog povjerenja sa sajber kriminalcima koji mogu pokušati da dobiju lične podatke djece.

Razvoj FinTech industrije za djecu takođe može predstavljati prijetnju. Očekuje se porast broja prijetnji korišćenjem pametnih kućnih urjeđaja.

Kako bi se smanjio rizik, roditeljima se preporučuje da se redovno informišu o najnovijim prijetnjama, da prate onlajn aktivnosti djece, komuniciraju sa njima i koriste digitalne alate i literaturu koji mogu pomoći u zaštiti djece na internetu.

Važno je da roditelji budu svjesni potencijalnih opasnosti i da preduzmu mjere kako bi zastitili svoju djecu, prenosi „b92“.