Osuda nasilja i apel za toleranciju

Kuća ljudskih prava Banja Luka izražava snažnu osudu nasilja i incidenata koji su se nedavno dogodili u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući Vlasenicu, Zenicu, Potočare i Mostar. Takvi događaji, koji su motivisani etničkom i vjerskom pripadnošću, apsolutno su neprihvatljivi.

Naša zajednica treba da bude zasnovana na vrijednostima mira, sloge, tolerancije i poštovanja prema vjerskoj, kulturnoj, etničkoj i svakoj drugoj raznolikosti. Važno je da se uspostavi društvo u kojem se različitosti cijene i poštuju.

Pozivamo prijedstavnike vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine da primjene zakon i kazne počinioce ovih djela. Ovim bi poslali jasnu poruku javnosti da su takvi činovi nedopustivi.

Takođe, pozivamo političare da se posvete smanjenju tenzija i da u svom radu osuđuju zastrašivanje, nasilje i diskriminaciju. Njihov poziv na poštovanje razlika koje postoje u Bosni i Hercegovini od velike je važnosti.

Apelujemo i na vjerske lidere da osude nasilje i netoleranciju te da uče svoje sljedbenike o ljubavi i poštovanju, ne samo prema onima koji djele istu vjeru i nacionalnost, već prema svim ljudima koji su različiti od njih na bilo koji način.

Kao društvo, ne smijemo dopustiti nove podjele i rast tenzija koji doprinose sukobima. Građani i građanke ne bi trebali biti držani u konstantnom stanju neizvjesnosti u vezi sa svojim životom u Bosni i Hercegovini. Nasilje, zastrašivanje i diskriminacija moraju biti iskorijenjeni iz naše svakodnevnice.

Važno je da svi zajedno radimo na izgradnji društva u kojem se poštuju ljudska prava svih pojedinaca bez obzira na njihovu pripadnost. Samo kroz zajednički napor možemo stvoriti suštinski inkluzivno društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano.

Izvor: www.mreza-mira.net