Sjećanje na žrtve: U Skelanima održan parastos stradalima tokom rata u BiH

U znak sjećanja na stradanje 69 srpskih civila i boraca u Skelanima 16. januara 1993. godine, danas je ispred centralnog spomenika u Skelanima služen parastos i položeno cvijeće.

Na današnji dan, prije tačno 31. godinu, 69 stanovnika ovog kraja izgubilo je svoje živote. Od tog broja, dvije trećine su bili civili, među kojima je bilo i djece. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a četvoro njih još se vode kao nestali.

Ovaj tragičan događaj ostavio je dubok trag u srcima lokalne zajednice i podsjetio nas na strahote rata.

Na spomen obeležje podignuto u znak sećanja na 305 meštana i boraca ovog kraja, položeno je cvjeće, služen parastos, a prijatelji i porodice stradalih, podsjetili su još jednom da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Od Ministarstva prosvjete ćemo tražiti da sva ova stratišta udju u udžbenike istorije i da budu izučavana da bi naša djeca naučila od koga su i zašto stradala. Naša obaveza je da ukažemo na sve anomalije pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Nakon 31. godine od stradanja pravda još uvek nije zadovoljena. Još uvek niko nije osudjen niti procjesuiran i ovdje jedino pravde za srpske žrtve nema“, navode iz Boračke organizacije.

Tokom tih teških vrijemena, mnogi mještani su bili izloženi opasnostima i stradanjima, a ranjeno je oko 165 osoba.

Najmlađa žrtva ovog masakra bili su braća Dimitrijevići – Aleksandar od 5 godina starosti i stariji Radisav od 11 godina.  Najstarije žrtve pokolja bile su Anđelko Pavlović i Ilinka Blagojević od 80 godina života.

Opljačkana su i spaljena srpska sela Ćosići, Kostolomci, Klekovići, Božići, Blažijevići, Kolari, Zečevići, Kušići, Stajšići, Maltaši, Stublovi, Arapovići, Bujakovići, Liješće, deo Skelana i još nekoliko sela.

Danas, okupljeni kod spomenika, izražavamo svoju dubku tugu i poštovanje prema svim žrtvama.

Današnji parastos i odavanje počasti je podsetnik na one, koji su izgubili svoje živote i prilika da pružimo podršku njihovim porodicama koje su ostale da nose teret gubitka.