„Srbija za Srbe iz regiona“- Konkurs za dodijelu stipendija

Ministarstvo prosvete, u okviru svojih nadležnosti, raspisuje Konkurs za dodjelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2023/2024.godinu, a za upis na visokoškolske ustanove u Republici Srbiji u školskoj 2024/2025. godini.

Stipendija u okviru Projekta stipendiranja pripadnika srpske nacionalne zajednice iz država u regionu koje su obuhvaćene Projektom obuhvata:

  • besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, integrisanim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama ili doktorskim studijama;
  • stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mjesečno;
  • besplatnu uslugu smještaja u ustanovama studentskog standarda stipendistima koji su se primljeni u ustanovu studentskog standarda po osnovu redovnog konkursa za prijem studenata u ustanove studentskog standarda, odnosno besplatnu uslugu smještaja u ustanovama studentskog standarda u skladu sa raspoloživim dodatnim kapacitetima ustanova studentskog standarda za smještaj stipendista na Projektu, odnosno iznos od 12.000,00 dinara stipendistima kojima zbog ograničenih kapaciteta ustanova studentskog standarda ne može da se obezbijedi smještaj u ustanovama studentskog standarda;
  • besplatnu uslugu ishrane u ustanovama studentskog standarda;
  • obavezno zdravstveno osiguranje za stipendiste do 26-te godine starosti, odnosno dobrovoljno zdravstveno osiguranje za stipendiste starije od 26 godina starosti;
  • besplatnu boravišnu vizu;
  • besplatno priznavanje srednjoškolskih diploma;
  • besplatno priznavanje visokoškolskih diploma.

Vodeći politiku dobrosusjedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susjednim državama slobodno razvija.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumjevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, vjeru, tradiciju i običaje.

Rok za slanje prijavnih formulara sa pratećom dokumentacijom diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije je 15. mart 2024. godine.

Kandidati prijavne formulare mogu naći na sajtu Ministarstva Prosvete Republike Srbije.