Povećan broj oboljelih od velikog kašlja u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj prema navodima Instituta za javno zdravstvo, primijećen je porast broja oboljelih od velikog kašlja.

Veliki kašalj, poznat I kao pertusis, je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem I karakteriše se dugotrajnim, intezivnim kašljem.

Institut za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i bilježi porast broja slučajeva velikog kašlja u poslijednjem periodu. Ova bolest posebno utiče na djecu mlađu od pet godina ali se može javiti I kod adolescenata I odraslih.

Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Simptomi velikog kašlja u početku su slični simptomima obične prehlade – curenje nosa, blagi kašalj I povišena temperatura. Međutim, nakon nekoliko nedjelja, kašalj postaje sve intezivniji. Ovi napadi kašlja mogu biti praćeni gušenjem I povraćanjem, a osoba je najzaraznia na početku bolesti.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 55. oboljelih od velikog kašlja sa blažom kliničkom slikom, od kojih je većina nepotpuno vakcinisana, rečeno je Srni u ovom institutu.

Od ukupnog broja prijavljenih većinu čine tinejdžeri.

Iz Instituta ističu da prevencija od ove bolesti uključuje vakcinaciju.

“Postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentne i kvadrivalentne, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) i koje se daju djeci u okviru kalendara obavezne imunizacije u Republici Srpskoj”, pojašnjavaju u Institutu.

Svako lice koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano, prema kalendaru vakcinacije, trebalo bi da primi vakcinu protiv velikog kašlja, prema uzrastu.

“Obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja bio je 93 odsto za Republiku Srpsku, ali je zabilježen pad obuhvata revakcinacijom i iznosio je 65,6 odsto za cijelu Srpsku u 2022. godini”, navode iz Instituta.

Prvi slučajevi velikog kašlja u Srpskoj evidentirani su početkom decembra prošle godine.