Pojava morbila traži oprez!

U Tuzlanskom kantonu nedavno je zabilježeno širenje morbila među djecom predškolskog i školskog uzrasta. Prema najnovijim informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, evidentirano je čak 10 potvrđenih slučajeva oboljenja među djecom sa područja Tuzle, Kalesije i Živinica.

Nažalost, prema dostupnim podacima, oboljela djeca nisu primila cijepljenje protiv morbila, što je dodatno pogoršalo situaciju. Kako saznajemo iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, šestero djece je hospitalizirano zbog ovog oboljenja. Među njima su četvero beba rođenih 2022. godine iz Živinica, dijete staro šest godina iz Kalesije i jedno dijete staro 11 godina iz Tuzle. Srećom, svi pacijenti su u stabilnom stanju, potvrđuje Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Morbile se prenose kapljičnim putem, kroz kihanje, kašljanje i slinjenje zaražene osobe. Inkubacija bolesti traje oko 14 dana, a osoba može biti zarazna četiri dana prije pojave osipa i još četiri dana nakon pojave osipa.

Simptomi oboljenja su visoka tjelesna temperatura, konjuktivitis, curenje nosa, kašalj i karakterističan osip na koži i sluznicama. Komplikacije mogu uključivati upalu uha, pluća i ozbiljnu upalu mozga.

Prevencija je ključna u borbi protiv morbila i najvažnija metoda prevencije je cijepljenje MRP vakcinom. Važno je naglasiti da je cijepljenje obavezno i sigurno, te da predstavlja najučinkovitiju mjeru zaštite, ističu stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa morbila, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona preporučuje provođenje sljedećih mjera:

⦁ Provjerite da li je vaše dijete vakcinisano protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP vakcina)
⦁ Perite ruke
⦁ Ukoliko sapun i voda nisu trenutno dostupni, očistite ruke gelom za dezinfekciju
⦁ Ne dirajte oči, nos i usta prilikom kašljanja i kihanja
⦁ Pokrivajte maramicom usta i nos prilikom kašljanja i kihanja
⦁ Nakon kašljanja i kihanja obavezno operite ruke, a upotrijebljenu maramicu bacite u kantu za smeće
⦁ Pokušajte izbjeći bliski kontakt kao što je ljubljenje, grljenje ili dijeljenje pribora za jelo i piće sa osobama koje su bolesne

Ukoliko već postoji oboljenje važno je smanjiti rizik od širenja zaraze na druge osobe:

⦁ Posjetiti ljekara te nakon toga ostati kod kuće i odmarati
⦁ Uzimati dosta tečnosti da se nadoknadi tečnost izgubljena zbog povišene temperature i znojenja
⦁ Ne ići na posao, u školu ili vrtić najmanje četiri do sedam dana nakon izbijanja osipa
⦁ Za vrijeme trajnnja bolesli izbjegavati kontakt sa osobama koje su osjetljive na infekcije, poput djece i trudnica
⦁ Nakon prebolovane bolesti dijete treba odvesti ljekaru radi dogovora o nastavku redovne vakcinacije