Međunarodni filmski festival „Uhvati film“

Filmski festival „Uhvati film“ predstavlja regionalni filmski festival o invalidnosti, ali je i najpristupačniji filmski festival u regionu. Već 21 godinu uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge „Spirit”, od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije „Partner”, kao i u Kotoru u realizaciji „ART 365” iz Podgorice.

Filmski festival „Uhvati film” je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu, a zatim u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru sa ciljem promocije potencijala i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz tematski i umjetnički specifičnu selekciju filmova.

Novo izdanje „Uhvati film“ festivala je u pripremi. Na završenom konkursu za filmove, pristiglo je 454 filmova, iz svih krajeva svijeta. Najviše filmova prijavljeno je iz Irana i Španije, dok je iz regiona pristiglo  10 filmova. Svi oni su u razmatranju selektorke, a zatim i stručnog žirija, koji će izabrati one najbolje za prikazivanje na “Uhvati film” festivalu u Novom Sadu, a dio odabranih filmova biće u filmskom programu i drugih regionalnih izdanja u Banjaluci, Rijeci i Kotoru.

Ove godine organizatorima je potreban tim volontera prevodioca. Ukoliko kazujete više stranih jezika i želite da postanete dio tima „Uhvati film“ ovo je prava prilika za vas. Potrebni su volonteri za prevođenje dijalog lista filmova i sinopsisa sa engleskog ili drugog stranog jezika na srpski jezik. Svi koji žele da se priključe timu za prevođenje mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog formulara. Rok za prijavu je 5. juni.

Izvor: Mreža mira

Vedrana Bogdanović
Foto: Pixabay