Podrška ženskom preduzetništvu!

Razvojna agencija Grada Bijeljine raspisuje Javni poziv za dodjelu sredstava za podsticaj razvoja postojećih malih i srednjih preduzeća u oblasti ženskog preduzetništva na području Grada Bijeljina za 2023. godinu.

Preduzetništvo je pokretač ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja. Preduzetništvo podržavaju i podtiču njegoj razvoj sve razvijene zemlje u svijetu. Međutim, kada obratimo pažnju ko su preduzetnici, vidjećemo da je to uglavnom muška populacija. Istraživanja pokazuju da se još uvijek nije postigla potrebna rodna ravnopravnost žena i muškaraca u poslovnom svijetu. Žensko preduzetništvo je kamen spoticanja ne samo manje razvijenih i siromašnih zemalja, već i onih bogatijih i uređenijih država.

Kada se kaže preduzetnica, misli se na uspješnu, samostalnu poslovnu ženu koja vodi lični posao, odnosno koja živi posao koji vodi. Drugim riječima, riječ je o ženskoj osobi koja se bavi specifičnom poslovnom filzofijom u čijoj osnovi leži svijest o stalnim promijenama i konstantnom usavršavanju, uz brzo prilagođavanje potrebama tržišta.

Grad Bijeljina je negdje prepoznao ovaj problem i kroz Javni poziv daje motivaciju svim ženama u poslovanju. Cilj dodjele bespovratnih sredstava je podrška ženskom preduzetništvu radi jačanja žena preduzetnica/privrednih društava u kojima su većinski vlasnici žene, a koje posluju na teritoriji Grada Bijeljina, unapređenje njihovog poslovanja kroz kreiranja novih radnih mjesta i investicije u opremu i unapređenje tehnologija procesa proizvodnje i pružanje usluga.

Ukupni iznos sredstava po ovom javnom pozivu iznosi 40.000 KM. Krajnji rok za podnošenje prijava je 8. jun 2023. godine

Vedrana Bogdanović
Foto: Pixabay