Laki koraci ka uspješnoj stipendiji!

Stipendije su oblik financijske pomoći koji se dodjeljuje pojedincima za potrebe njihovog obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili istraživanja. Stipendije se dodjeljuju na temelju akademskog uspjeha, posebnih talenata (sport, izvedbene umjetnosti), socijalnog statusa ili pripadnosti određenoj društvenoj ili etničkoj grupi.

Stipendije su za studente odličan način da se fininasira visokoškolsko obrazovanje, da im je umanje finansijski troškovi vezani za obaveze na fakultetu ili jednostavno predstavljaju sasvim pristojan džeparac prilikom studiranja. Međutim, proces apliciranja za stipendije može biti izazovan i zahtijevati mnogo truda i pažnje. Pokušaćemo da vam predstavimo nekoliko koraka ka uspješnom apliciranju.

Prvi korak predstavlja istraživanje. Potrebno je da istražiti sve mogućnosti koje vam se nude i koje vas sleduju kao studente. Istraživanje se odnosi na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, odnosno pretražujete stipendije koje se nude na ovim nivoima za vašu struku ili područje interesa. Kada je u pitanju lokalni nivo, većinom svaki grad obezbjeđuje dovoljno sredstava za svoje sugrađane i svaki student dobije ono što ga sleduje. Ukoliko ste dobar studen treba da razmislite o stipendijama koje se nude od strane univerziteta, fondacija, kompanija i državnih institucija. Napravite listu stipendija za koje ispunjavate uslove i koje biste željeli da zatražite.

Drugi korak ka uspješnom apliciranju je planiranje, napravite plan za pripremu, ne čekajte posljednji rok za prijavu. Mnogo stipendija, zahtjeva stroge rokove za prijavu, te je potrebno da se unaprijed pripremite. Napravite plan za pisanje motivacionog pisma, molbe, te plan za prikupljanje potrebne dokumentacije.

Treći korak je svakako dokumentacija. Pripremite kopije vaših diploma, svjedočanstava, preporučnih pisama, jezičkih certifikata i drugih relevantnih dokumenata. Ukoliko je potrebno, prevedite ih na jezik koji stipendija zahtijeva i ovjerite kod ovlaštenog sudskog tumača.

Četvrti korak bi predstavljao uspješno napisano motivaciono pismo, u kome treba da predstavite svoje akademske uspjehe, volonterske radove, jezičke sposobnosti, te da ubijedite ovlašteno lice za donošenje odluke zašto ste baš vi pravi kandidat i zašto zaslužujete ovu vrstu podrške. Na koji način ćete je opravdati. Koji kvaliteti vas izvajaju od drugih kandidata. Pisanje jasnog, struktuiranog i privlačnog motivacionog pisma može značajno povećati vaše šanse za dobijanje stipendije.

Peti korak je provjera dokumentacije. Pažljivo provjerite da li ste pripremili sve potrebne dokumente. Provjerite da li ste ispunili sve zahtjeve stipendije, uključujući formatiranje, broj stranica i način dostave prijave.U ovom koraku možete zatražiti pomoć prijatelja ili profesora, kako biste bili sigurni da ste ispunili sve uslove.

Nakon ovog koraka, šesti korak je slanje prijave. Ukoliko ste se uvjerili da je vaša prijava potpuna, uredna i profesionalno pripremljena, pošaljite je prema uputstvima stipendije. Slanje prijave može da bude različito, ponekad je to slanje putem pošte, e-mail adrese, a ponekad je potrebno ispuniti on line obrazac, a ponekad i lično predati dokumentaciju. Prilikom apliciranja potrebno je da dobijete potvrdu da o prijemu vaše prijave, ukoliko je niste dobili, nemojte se ustručavati da kontaktirate ovlašteno lice kako biste se uvjerili da je sve u redu.

I za kraj, budite strpljivi u iščekivanju rezultata. Konkurencija je često velika, ponekad proces odlučivanja dugo traje, ali vjerujte u sebe i svoje sposobnosti. Apliciranje za stipendije zahtijeva vrijeme, trud i posvećenost, ali nemojte zaboraviti da se sav trud isplati kada dobijete priliku da finansirate svoje obrazovanje i ostvarite svoje snove. Ukoliko se desi da iz prvog pokušaja ne dobijete stipendiju,nemojte da vas to obeshrabi. Shvatite to kao motivaciju da se pripremite bolje za sljedeći rok, pokupite povratne informacije i potrudite ste da steknete sve neophodne kvalifikacione uslove.

Vedrana Bogdanović
Foto: Pixabay