Jubilej Osnovne škole „Kosta Todorović“ u Skelanima

Osnovna škola u Skelanim danas je obilježila 120 godina postojanja. Osnovna škola u Skelanima počela je sa radom davne 1903. godine. Povodom obilježavanja jubileja danas je oraganizovana svečanost u školi. Svečanost je koncipirana u tri dijela. Prvi dio se odnosio na polaganje cvijeća na spomen bisti Koste Todorovića i otkrivanje postamenta poginulom direktoru Radu Trivanoviću, koji je poginuo 1992. godine braneći svoje selo. Drugi dio je kulturno – obrazovni, gdje su učenici i nastavnici originalno predstavili svoje aktivnosti. Treći dio je obuhvatao zajednički  ručak za učesnike svečanosti.

„Osnovna škola „Kosta Todorović“ nosi ime majora Koste Todorovića, nosila ga je za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa uslijed nekih političkih dešavanja došlo je do promijena, a zatim od ’93 godine ponovo nosi naziv „Kosta Todorović“. Ova škola je značajna po tome što je počela sa radom u jednoj privatnoj kući, 1903. godine. Od osnivanja, školu je pohađao veliki broj učenika, godinama se taj broj drastično smanjivao i danas škola broji od 60 do 80 učenika. Trenutno školu pohađa 64 učenika.“ – rekao je direktor škole Ljubimko Katanić.

Katanić je naglasio da mali broj učenika nije razlog da  škola ima neke nedostatke.

„Zahvaljujući stručnom kadru koji škola ima, potpuno je zastupljena stručnost nastave i naši učenici postižu izuzetne rezultate. Naša škola je jedina u Republici Srpskoj, možda i BiH koja je pored vaspitno – obrazovne djelatnosti jedina škola registrovana za izdavačku djelatnost. Naša škola i naši radnici dobijaju velika priznanja, a jedna od najvećih je Svetosavska povelja. Naša škola ima sa čim da se pohvali. ‘Da ne znam preformanse vaše škole, pomislio bih da ovu školu pohađa hiljadu i petsto učenika, a ne 64’ –  riječi su profesora iz Užica koji je skoro prisustvovao na nekoj od naših svečanosti, što predstavlja izuzetnu pohvalu za našu školu.“ – zaključio je direktor.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su gosti iz kabineta predsjednika Milorada Dodika, iz ministarstva, profesori sa Učiteljskog fakulteta iz Užica, veliki broj direktora iz Srebrenice, Bratunca, Bajine Bašte. Svečanost je svojim prisustvom uveličao i načelnik opštine Srebrenica, koji nam je uputio nekoliko riječi o važnosti Osnovne škole „Kosta Todorović“ za ovo područje.

„Ovo je izuzetno važan dan za opštinu Srebrenica, a prije svega za školu koja postoji 120 godina i pokazuje jedan kontinuitet življenja na ovom prostoru. U skladu sa mogućnostima opština ulaže  u ovo područje, nedovoljno, ali u odnosu na druge opštine sigurno značajno, jer opština Srebrenica je jedna specifična sredina i mi sve činimo da zadržimo stanovništvo, kako na selima, tako i u urbanom dijelu opštine. S tim u vezi, lokalna uprava ulaže ogromna sredstva u prevoz svakog učenika besplatno do svake područne škole i centralnih škola, kako u Srebrenici tako ovdje i u Skelanima.“ – rekao je načelnik opštine Mladen Grujičić.

Opština Srebrenica, takođe, ulaže u nabavku besplatnih udžbenika za osnovce, ali i sufinansira prevoz učenika za srednje škole, pored naravno ulaganja u same objekte i stvaranje što boljih uslova da ti učenici pohađaju nastavu u opremljenim školama, jer sve škole na području Srebrenica su obnovljene.

„Ono što je problem u Srebrenici i okolnim mjestima jeste svake godine sve manji broj učenika i to je ono što nas opterećuje, nadam se da će se ta slika popraviti sa popravljanjem ovih ekonomskih uslova, ali moramo da apelujemo i na roditelje da vole svoje škole u sredinama u kojima one postoje, da tu upisuju djecu i na taj način sačuvaju ovakav kontinuitet, da ova škola doživi još 120 godina i još toliko, jer ukoliko se učenici budu upisivali djecu u susjedne škole, onda ćemo doći u situaciju da zatvaramo škole u okolnim mjestima. Kao lokalna uprava trudićemo se da stvaramo bolje uslove kako od onih predškolskih ustanova do srednjih škola.“ –naglasio je Grujičić

„Takođe, stipendiramo studente i kada završe fakultet obratimo pažnju na njih i pružimo im mogućnost da odrade pripravnički staž. Ova škola je značajna za ovo područje iz razloga što okuplja maltene jednu polovinu stanovništa opštine Srebrenica, iz tog razloga posvećujemo pažnju ovdje i imamo u planu da ovdje adaptiramo jedan objekat i da njega pretvorimo u jedno obdanište, koje će biti adaptirano za potrebe lokalnog stanovništva koje ima potrebu za vrtićem i igraonicom, ali i za stanovnike Bajine Bašte, koji zbog većeg broja stanovništva nemaju dovoljno kapaciteta i to će biti jedan značajan potez kako bi djeca od malih nogu navikla da budu u ovom prostoru i kasnije upištu i Osnovnu školu „Kosta Todorović“. „ – zaključio je na kraju načelnik.

Vedrana Bogdanović