Kako odabrati idealan obrazovni smjer?

Kada pitamo ljude o najznačajnijim dijelovima njihovog života, porodica, zdravlje i odabir budućeg zanimanja često se svrstavaju u prva tri. Stoga, razdoblje u kome treba da uđete u svijet visokog obrazovanja, što određuje i odabir vrste posla koji ćete kasnije raditi, jedna je od najvažnijih odluka koje možete donijeti.

Prije donošenja bilo kakve odluke, prvo treba da odvojite vrijeme za samorefleksiju, da razmislite koji obrazovni smjer je za vas idealan. Morate ispitati sebe i svoje razloge za odlazak na fakultet prije nego što započnete potragu. Zašto, zaista, ideš? Koje su vaše sposobnosti i snage? Koje su vaše slabosti? Šta želite od života – nešto opipljivo ili nematerijalno?

Da li ste društveno samodovoljni ili vam je potrebna topla podrška porodice? Razgovarajte sa svojom porodicom, prijateljima i savjetnicima u srednjoj školi dok postavljate ova pitanja. Ljudi koji vas najbolje poznaju mogu vam najviše pomoći u ovim važnim pitanjima ukoliko imate nedoumica.

Vrlo mali broj srednjoškolaca ima dovoljno informacija ili iskustva da odabere smjer. Potrebna vam je raznolikost i dubina rada na fakultetu kako biste odredili vaše interesovanje i sklonost. Većina studenata se predomisli dva ili tri puta prije nego što se odluče na smjer, a još uvijek mogu diplomirati za četiri godine! Biti neodlučan je ponekad dobra stvar i ostavit će vas otvorenim za više akademskih iskustava.

Jedna od bitnih činjenica pri odabiru fakulteta je i informisanost. Budite informirani o svom akademskom profilu i o samom fakultetu. Provjerite web stranicu za prijem na fakultet za ove informacije i kontaktirajte ih ukoliko imate dodatna pitanja. Fakulteti koji su “na visokom glasu”, ponekad nisu bolji od nekih privatnih koji imaju manji broj upisanih studenata, ali koji daju kvalitetan kadar i obrazovanje.

Odabir fakulteta samo zato što tamo idu vaši prijatelji ili zbog toga gdje je rangiran na listi, ne uzima u obzir ko ste i ko ćete postati. Fakultet je utakmica koju treba napraviti, a ne nagrada koju treba osvojiti. Pronalaženje dobrog spoja zahtijeva vrijeme i pažljivost.

Kada idete u posjetu nekom od fakulteta prije odabira, pokušajte da izdvojite vrijeme i da sjedite na nekim od časova, jedete u trpezariji i boravite u studentskom centru ili drugim prostorijama sa velikim prometom studenata. To će vam pomoći da zamislite sebe kao dio zajednice. Razgovarajte sa nekoliko studenata i pitajte ih da li bi izabrali isti fakultet ako bi to morali učiniti ponovo. Iako odgovor može da bude individualna i subjektivna stvar, ipak vam može pomoći da se riješite nekih nedoumica.

Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay