„Priroda nas je povezala“

Centar za ruske studije organizuje konkurs za izbor najljepše fotografije, pod nazivom „Priroda nas je povezala“. Tema konkursa je fotografija knjige,  ruske ili srpske književnosti u prirodi.

O značaju književnosti i kulturi čitanja treba stalno da kazujemo. Književnost nas upoznaje sa životom ljudi u prošlosti, sa njihovim naporima za stvaranje boljeg i srećnijeg života. Književnost nas upoznaje sa životom uopšte, sa zakonitostima koje vladaju u ljudskom društvu i pomaže nam da što bolje osvijetlimo čovjekovu prirodu, čovjekovu dušu. Upoznajući ljude i život, kroz književnost mi upoznajemo bolje i sebe same, u čemu i jeste njen veliki značaj za ljudski rod.

Sa druge strane, značaj prirode za ljudsko biće je izuzetan. Pitanje o odnosu čovjeka i prirode u antičkoj Grčkoj imalo je mnogo drugačije značenje od onoga koje to pitanje ima danas iz razloga što se današnje poimanje čovjeka i prirode gotovo da i ne može usporediti sa onim kakvo su imali Grci u antičkom razdoblju. Priroda se u antici poimala kao horizont unutar kojega čovjek pronalazi samoga sebe. Ona je označavala ukupnost svega što postoji, živih i neživih stvari te pravilnosti koje upravljaju njihovim promjenama.

Pravo na učešće imaju svi, od 15 do 30 godina. Konkurs je otvoren do 01.06.2023. Radove poslati na email adresu rusistika@flf.unibl.org

Vedrana Bogdanović
Foto: Pixabay