Zašto odabrati visoko obrazovanje?

Šta je to visoko obrazovanje i koje su njegove prednosti? Pitanja su sa kojima se susrećemo tokom osnovnih i srednjih studija. Visoko obrazovanje je bogato kulturno i naučno dobro koje omogućava lični razvoj i promoviše ekonomske, tehnološke i društvene promjene. Promoviše razmjenu znanja, istraživanja i inovacija i osposobljava studente s vještinama potrebnim da se suoče sa tržištima rada koja se stalno mijenjaju. Za studente u ranjivim okolnostima, to je pasoš ekonomske sigurnosti i stabilne budućnosti.

Visoko obrazovanje se dramatično promijenilo tokom proteklih decenija sa povećanjem broja upisa, mobilnosti studenata, raznolikošću ponude, dinamikom istraživanja i tehnologijom. Prema posljednjim istraživanjima oko 235 miliona studenata upisano je na univerzitete širom svijeta – broj koji se više nego udvostručio u posljednjih 20 godina i koji će se proširiti. Ipak, uprkos velikom porastu potražnje, ukupan omjer upisa je 40% sa velikim razlikama između zemalja i regiona. Više od 6 miliona studenata nastavlja školovanje u inostranstvu. A među više od 82 miliona izbjeglica u svijetu, samo 5% mladih koji ispunjavaju uslove je upisano u visoko obrazovanje, dok su uporedne brojke za osnovno i srednje obrazovanje 68% odnosno 34% (UNHCR). Pandemija COVID-19 dodatno je poremetila način pružanja visokog obrazovanja.

Upisati fakultet i studirati može da bude teško iz više razloga, finansijskih, zatim socijalnih razloga, intelektualnih, pravnih ili fizičkih. Međutim, ukoliko odlučite da ipak budete visoko obrazovani steći ćete mnogo više prednosti i mogućnosti nego sa srednjom stručnom spremom.

Proširit ćete vidike, podstaći кritičko razmišljanje, i mogućnost razlikovanja bitnih od nebitnih informacija. Dobićete pristup većem broju resursa i kontakata. Nisu isključivo uvijek finansijski resursi od važnosti, pružiće vam se pristup raznim oblicima nematerijalnih resursa na koje ćete nailaziti potpuno neočekivano.

Obrazovanjem stičete širok spektar znanja i vještina koje će vam koristiti u svakodnevnom životu, ali i na radnom mjestu. Upoznavajući različite teme sasvim sigurno ćete biti bolje upućeni u stvari koje imaju uticaja na svakodnevni život. Za pronalaženje posla iz snova, posjedovanje diplome je od velikog značaja. Diploma će vam otvoriti vrata na tržištu rada, na kojem ćete kasnije imati mnogo mogućnosti za razvoj karijere. Na taj način ćete s vremenom i iskustvom postati traženi na tržištu, te će poslodavci pronalaziti vas.

Istina je da na tržištu rada stanje nije lako, potrebno je istaći se među drugim kandidatima. Na fakultetu ćete usvojiti vještine koje su potrebne da biste se istakli među drugim kandidatima, a dodatnom edukacijom  možete stvoriti prednost kod poslodavca prilikom odabira idealnog kandidata.

Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay