Svjetski dan slobode medija

Širom svijeta danas se obilježava svjetski dan medija. Kada je u pitanju sloboda izražavanja i mišljenja, svako treba da ima pravo na to. Međutim, kada je u pitanju slobodan izražavanja medija, dolazimo do zaključka da su novinarska profesija, mediji, medijski radnici u sve težem položaju.

Iako je očuvanje slobodnih, neovisnih i pluralističkih medija iznimno važno za otporne i zdrave demokracije, sloboda medija danas je dovedena u pitanje u većem dijelu svijeta. Novinari, medijski djelatnici i svi oni koji javnosti donose neovisne kvalitetne informacije, razotkrivaju teška kršenja ljudskih prava i zlodjela te pozivaju vlasti da preuzmu odgovornost, sve su češće suočeni s diskreditiranjem, prijetnjama i napadima, među ostalim dezinformacijama.

Mediji itetkako utiču na sve nas, cilj je svakako dobiti kvalitetan, validan sadržaj, u vezi sa tim treba svakodnevno ukazivati da je objektivna  sloboda mišljenja i izražavanja ključna stvar u ovom poslu.

„Novinarke su sve češće meta prijetnji i napada na internetu i izvan njega. Izložene su stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, trolanju, seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju, a katkad su i žrtve ubojstva. 73 % novinarki u svojem je radu doživjelo prijetnje, zlostavljanje i uznemiravanje na internetu. Nikada nismo vidjeli toliko novinarki u pritvoru kao danas.

Kao snažan branitelj prava na slobodu izražavanja EU osuđuje sve oblike prijetnji novinarima i nasilja nad njima te podupire medijske djelatnike koji su u opasnosti putem lokalnih misija i namjenskih programa, kao što su platforma Safejournalists na zapadnom Balkanu, projekt za potporu neovisnim medijima i temeljnim slobodama u Kambodži i program za otpornost medija u Afganistanu.

EU poduzima mjere i unutar Unije: suzbija strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja, regulira digitalne usluge i tržišta te predlaže akte EU-a o slobodi medija.“ – piše portal Europsko vijeće.

Vedrana Bogdanović

Foto. Pixabay