„U ime ljubavi je drugo ime Boga“

Bosanski kulturni centar u Prijedoru u saradnji sa Incijativnim odborom za pokretanje Kulturnog centra “Mehmed i Marija – Crkva Mehmedova”, pod pokroviteljstvom Humanitarne organizacije “Bauern helfen Bauern” iz Sazbulrga raspisuje literarni konkurs za najbolju ljubavnu pjesmu na temu: “U ime ljubavi je drugo ime Boga”

“Dugo pripreman projekat pokretanja Kulturnog centra “Mehmed i Marija – Crkva Mehmedova” započinjemo pjesmom. U društvu u kojem živimo, ništa puno drugačijem od vremena Mehmeda i Marije, ljubav je već odavno “beskućnica”, kako bi to rekao V. Pištalo, bez obzira na vjeru i naciju. Ovim projektom želimo za nju izgraditi bar “jedan krov”. Društvo koje se zasniva/osniva na animozitetima – nema perspektive i nema zdravog okvira koji će naradnim generacijama omogućiti da svijet gledaju “otvorenim očima”, nezamagljenim i neuprljanim ideološkim steretipima.” – piše portal Mreža mira.

Cilj konkursa je da razmislimo koliko je zapravo ljubav važna u svakom od naših života, da li je ona pokretač čovjekove snage i energija, uopšte društvenih tokova našeg društva. Šta smo bez ljubavi, ukoliko ne volimo i nismo voljeni?

Pravo na konkurs imaju svi pjesnici širom svijeta, koji prijave pjesmu koja nije do sada objavljena i koja je napisana bosanskom, srpskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku. Konkurs će biti otvoren dva mjeseca od dana objavljivanja konkursa na  službenoj stranici BKC-a Prijedor.

Vedrana Bogdanović

Foto:Pixabay