Vrtoglav porast cijena nekretnina u Republici Srpskoj

Nakon korona virusa, kada smo se suočili sa vrtoglavim poskupljenjima u svim oblastima ljudskog života, cijene nekretnina u Republici Srpskoj su takođe u vrtoglavom porastu iz dana u dan. Za prosječne građane koji imaju prosječnu platu i žive u većim gradovima Republike Srpske, gotovo je nemoguće izdvojiti iznos za kupovinu stana ili kuće u gradu.

„U Registru cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), navodi se da je najviša cijena stana po kvadratnom metru u Srpskoj iznosila 7.856 KM i evidentirana je u opštini Trnovo, Jahorina. Površina stana iznosi 49,8 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom 2021. godine.“ – piše portal Mondo.

Prema najnovijim istraživanjima, građani BiH i Republike Srpske se odlučuju za kupovine nekretnina u Turskoj ili Grčkoj, jer je mnogo povoljnije nego u RS. Stan od nekih 65 kvadrata možete dobiti za 65 hiljada eura, s tim što vi niste dobili samo stan, imate bazen, parking mjesto, klimu, fantastičan pogled, dok u Republici Srpskoj ili Bosni imate pogled na susjednu zgradu. Prema posljednjim informacijama,  takav stan bi u Sarajevu ili Banjaluci bio duplo više, možda čak i troduplo.

Dok u Turskoj cvjeta prodaja nekretnina, prvenstveno zbog nižih cijena, cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini stalno su sve veće u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U Sarajevu u novogradnji metar kvadratni dostiže i do osam hiljada maraka.Dok bi u Banjaluci kvadrat stana koštao u prosjeku 3.620 KM.
Vedrana Bogdanović
Foto:Pixabay