Protest roditelja djece ometane u razvoju

Na Trgu Krajine u Banjaluci,prvog maja, održan je protest roditelja djece sa posebnim potrebama. Roditelji su zatrazili da se izmijeni Zakon o dječijoj zaštiti. Djeca ometana u razvoju pripadaju osjetljivoj grupi ljudi i zaista treba imati sluha i razmijevanja kako za djecu ometanu u razvoju, tako i za roditelje te djece. Glavni problem je, kako roditelji kažu što se susreću sa ogromnim problemima u kategorizaciji bolesti, jer institucije traže „dlaku u jajetu“.

Osim roditelja iz Banjaluke, protesu su prisustvovali i roditelji iz Bijeljine. Aleksandra Stankić, majka djeteta ometanog u razvoju, iz Bijeljine rekla je da je prijeko potrebno poboljšati Zakon o dječijoj zaštiti.

“Mi smo došli da podržimo roditelje iz Banjaluke, jer svi imamo goruće probleme a među njima tri koja su najbitnija. Mi iz Bijeljine već smo slali dva puta dopise i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ministru Šeraniću. Od njih nismo dobili odgovor. Jedan dopis bio je poslat 21. decembra 2022. godine, a drugi 21. februara. 2023. godine. Ovo je treći put da se javno oglašavamo za pravo naše djece i to ne samo djece iz Bijeljine i Banjaluke, već iz svih gradova Republike Srpske. Imam tri goruća problema, prvi je vezan za njegovatelje i hraniteljski dodatak. Po njima mi bi trebali djecu zatvoriti u četiri zida dvadeset i četiri sata. Od roditelja čija su djeca oštećena stotinu posto u razvoju traže da se ispišu iz specijalne škole i dnevnog centra, ili drugih centara koje djete pohađa. Taj centar je potreban i djeci i njihovim roditeljima. Pogotovo je potrebno djeci jer u tim centrima postoje i logopedi i defektolozi koji brinu o toj djeci. Nama roditeljima ti centri dobro dođu da u tom periodu dok su naša djeca u tim ustanovama možemo obaviti neke svoje osnovne obaveze. Imamo problem i da djeca koja su oštećena sedamdeset ili osamdeset posto ne primaju svoj dodatak. Ti dodaci bi trebalo da se primaju prema određenoj kategorizaciji, zavisno koliko su djeca oštećena. Želim da kažem da su dali ograničenje na hraniteljski dodak do tridesete godine, ali je problem šta će ta djeca poslije navršene tridesete godine života. U Federaciji BiH je izmjenjeno to pravo na dječiji i hraniteljski dodatak za kategorizovanu djecu” – istakla je Stankićeva

“U uređenim državama za njegovatelje ide čak i radni staž a kod nas to nije slučaj. Ova prava treba da budu ista za sve gradove u Republici Srpskoj. Naprimjer, u Bijeljini se prima hraniteljski dodatak ali samo za djecu koja imaju sto odsto invaliditet. Ona ispod stotinu odsto ne primaju. Ali i taj dodatak je nekih stotinu trideset maraka. Mislim da su naša djeca gurnuta pod tepih i da ih institucije zatvaraju u četiri zida. U Bijeljini se često dešavaju priredbe, gdje svi dođu davati aplazu našoj djeci i govore da moraju da imaju zadovoljavajući socijalni život, da treba da se druže za djecom koja nisu ometena u razvoju, ali ta podrška traje samo dok traje taj određeni program. Veliki je grijeh da se kategorizovana djeca zatvaraju u četiri zida. Ako treba mi ćemo zbog prava naše djece izlaziti i na put i blokirati ceste sve dok se njihova prava ne ostvare”- dodala je Stankićeva.

Na protestu su roditelji iznijeli svoje probleme i zahtjeve.

“Prvi zahtjev je da status roditelja njegovatelja ima svaki roditelj čije je dijete ometeno u razvoju i koji ne može da se zaposli. Drugi zahtjev je da se ukine starosna granica statusa hranitelja koja sada važi, a ona je do navršene tridesete godine djeteta, i da se ono bude bez ograničenja. Zahtjev je i da djeca imaju pravo na dnevne centre, jer to nije zbrinjavanje djece već njihova potreba da se socijalizuju, te da imaju odgovarajuće tretmane s logopedima, defektolozima i sličnim stručnim licima. Zahtjev je i da se njegovatelju roditelju uvedu doprinosi, te da se djeca sa autizmom i sličnim sindromima stave pod trajnim invaliditetom i na taj način odnosi prema takvim osobama, jer njima je potrebna pomoć koja traje čitav život. Zahtjev je i da se samohranim roditeljim koji imaju djete s posebnim potrebama da status hranitelja bez obzira da li je taj roditelj u radnom odnosu ili nije. Napominjem da je jedan od problema i refundacija lijekova i da nadležni obećavaju štošta ali ništa ne ispunjavaju. Naglašavam da se odgovorni više ne igraju sa ljudima kojima su ovi lijekovi prijeka potreba i da se zakon o zdravstvenom osiguranju napokon riješi” – rekla je Nataša Krivošija Filipović, takođe roditelj djeteta ometanog u razvoju, iz Banjaluke
Pored roditelja djece sa posebnim potrebama, protestu su prisustvovali i građani koji žele da pruže podršku roditeljima i poruku da nisu sami. Stefan Blagić, predsjednik udruženja Restart i Igor Mandić, ispred Pokreta za pravdu i red dali su svoju podršku roditeljima.

“Mi iz Restarta smo već mjesecima uz majke djece kojima je potrebna pomoć. Slali smo dopise ministarstvima, slali smo zahtjeve z izmjenu pravinika. Trenutno je u pripremi izmjena zakona, međutim želim da naglasim da do ovoga trenutka apsolutno nikakvog sluha nije bilo od strane ministra Šeranića što je jedna velika sramota. Sto pedeseti dio novca, koji se potrošio na izgradnju teniskih terena i dvorane u parku Mladen Stojanović, potrebno je da bi se riješio problem ovih majki i roditelja. Lažu ako kažu da novca nema” – rekao je Blagić.

Vedrana Bogdanović
Foto: Pixabay