„Narandžasti dan“ u Gradačcu, Mostaru i Bijeljini

Prema podacima nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće, nasilje nad ženama, djevojkama pa i djevojčicama je iz godine u godinu sve veća. Nažalost, žrtve nasilja često u strahu ne smiju da govore o nasilju, pa bivaju sve veće žrtve nasilja. Ukoliko bismo kao društvo imali empatije jedni za druge, javno govorili o nasilju, javno pružali podršku jedni drugima, kao društvo radili na tome da statistički podaci kada je u pitanju nasilje kad ženama budu iz dana u dan manji, uradili bismo mnogo.

Mladi u Gradačcu, Mostaru i Bijeljini su prepoznali da nasilje nad ženama zaista postaje sve veći problem i da je potrebno i mladima podići svijest o tome. Polaznici obuke „Uči, Misli i Djeluj 18“,  koju provodi Institut za razvoj mladih „KULT“, ovaj mjesec su vrijedno radili na obilježavanju „Narandžastog dana“ upravo sa ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svojim zajednicama.

Dvoje mladih ljudi, u Gradačcu, Lamija Muratagić i Ismar Ajkunić, obilježili su „Naranžasti dan“ na vrlo inspirativan način. Pomoću plakata koje su lijepili širom grada, pokušali su da ukažu građanima na zabrinjavajuću statistiku kada je u pitanju ova tema. Organizovali su projekciju filma “Bez glasa” u produkciji Studio Teatra, sa ciljem da mlade informišu o ovoj temi.

„ Dokumentarno – igrani film „Bez glasa“ je istinita priča žrtve nasilja o životu s nasilnikom, godinama torture, fizičkog i psihičkog zlostavljanja do bijega iz kuće i pronalaska spasa u sigurnoj kući i početku novog života, ispričana s ciljem podizanja svijesti javnosti o ženama koje žive na marginama bh. društva i kojima je potrebna podrška kako bi se izborile za svoja prava, prvenstveno, na život bez nasilja.“ – piše portal Mreža mira.

Kako bi pružili podršku ženama nasilja, osvijetlili su Gradinu u centaru grada, narandžastom bojom i time ukazali podršku žrtvama i zainteresovali građane da istražuju i informišu se više o ovoj temi.

Mladi u Mostaru, su takođe na kreativan način obilježili Narandžasti dan. Organozovali su edukativno – kreativnu radionicu, čiji organizatori su bili UMiD-ovci Amar Obradović i Tarik Čolić. Učesnici radionice su imali priliku da se tokom radionice upoznaju sa radom Instituta, Narandžastim danom i sa načinom obilježavanja dana. Kroz igru „Krativni lavirint“, učesnicima je plasirana pouka da rješavanje lavirinta zatvorenim očiju, samostalno, neće dovesti do rješenja problema, samim tim se ni problem nasilja neće riješiti ukoliko ne budemo reagovali svi kao zajednica, kao društvo.

Organizator „Narandžastog dana“ u Bijeljini je Marko Ristić, koji je organizovao „Narandžastu diskusiju“. Tokom diskusije učesnici su imali priliku da slušaju predstavnicu Omladinske organizacije „Vizija mladih“, Radu Mićić, predstavnicu „Fondacije Lara“ i psihologa u Sigurnoj kući Grozdanu Krstić i predstavnicu Gradske uprave i službenicu za mlade, Tatjanu Letić. Diskusiji je prisustvovao veliki broj srednjoškolaca iz Bijeljine.

Narandžasta diskusija je u velikoj mjeri utjecala na srednjoškolce i njihova razmišljanja, te ih motivisala da nastave obilježavati Narandžasti dan. Mladi iz Bijeljine izrazili su želju da u bududćnosti zajedničkim snagama stvaraju mehanizme borbe protiv nasilja.

Podržavanjem zajedničkih volonterske akcije polaznika UMiD-a 18 Instut za razvoj mladih KULT nastavlja da neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već gotovo deceniju, kroz različite kampanje i aktivnosti, upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educira mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu te šalje poruke podrške žrtvama nasilja. – naglašava portal Mreža mira.

Vedrana Bogdanović