„Šampion zaštite prirode 2023“

Juče je u Tuzli u Ateljeu Ismeta Mujezinovića održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada „Šampiona zaštite prirode 2023“. U kategoriji vrtića prestižnu titulu „Šampiona zaštite prirode 2023“, dobio je Dječiji vrtić „Poletarac“ Srebrenica.

“GreenWorks” je projekat koji će biti realizovan u BiH sa ciljem zaštite zemljišta i vazduha. Glavne aktivnosti uključuju, treninge za predstavnike organizacija civilnog društva uključujući oblast izgradnje kapaciteta OCD-a u smislu njihove održivosti kao i o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša sa specifičnim temama vezanim za “zelena” rješenja u zaštiti zemljišta i vazduha, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, izradu studije, kampanju podizanja svijesti…

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za Bosnu i Hercegovinu 2019. – Podrška postojećim i novoosnovanim mrežama OCD-a u različitim područjima, a realizuju ga:

Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD iz Laktaša

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle

Mreža za ruralni razvoj u BiH iz Istočnog Sarajeva

Pobjednicima su dodijeljene plakete „Zlatna tisa“ koje je uručio gradonačelnik grada Tuzla. Učestvovalo je 50 nominovanih kandidata u sedam kategorija.

Dječiji vrtić „Poletarac“ organizovao je i akciju sadnje cvijeća i sadnica u vrtiću „Poletarac“. Obilježavanjem Aprila – mjeseca čistoće, danas je planirano okupljanje i izložba radova djece iz vrtića „Poletarac“ na temu ekologije i zaštite životne sredine. Zatim je planirana akcija čiščenja u Srebrenici (gradski dio, Lovac, Guber..), a zatim i jezero Perućac. Sutra je planirana akcija uređenja školskog dvorišta O.Š. „Kosta Todorović“ Skelani.

Vedrana Bogdanović