Javni poziv za dodjelu sredstava Evropske Unije

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Na sajtu EU4Agri možete da pratite sve javne pozive koje nudi Evropska unija kako bi pomogla stanovništvu da se oporavi od postojeće krize. Takođe možete da pratite priče zadovoljnih korisnika koji su kroz sredstva pomoći Evropske unije ostvarili svoje dugogodišnje snove i ciljeve.
Trenutno je aktuelan Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Vrijednost ovog poziva iznosi 2 miliona KM.

Javni poziv je namijenjen isključivo u cilju podrške prerađivačkih kapaciteta poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja.
Pravo na prijavu imaju svi preduzetnici, zadruge, mala ili srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika. Zatim, projekti koji se odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu, konkretno se misli na prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

Podnosioci prijave mogu da podnesu samo jednu prijavu i isključivo samostalno. Ukoliko ste već koristili sredstva Evropske unije u nekim predhodnim pozivima, vaša prijava će se smatrati nevažećom. Podnosioci su svakako odgovorni za realizaciju projekta uključujući i finansijske obaveze. Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova (navedeni iznosi ne uključuju PDV koji se smatra neprihvatljivim troškom). Detaljnije pročitajte na sajtu EU4Agri : Javni pozivi.

Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay