„Portret umjetnika u mladosti“ – Džejms Džojs

“Cilj umjetnika je stvaranje ljepote. Drugo je pitanje što je ljepota…Duša se rađa – reče neodređeno – tek u onim trenucima o kojima sam ti govorio. To je spor i mračan porod, tajanstveniji od rađanja tijela. Kad se u ovoj zemlji rodi duša kojega čovjeka, hvataju je mrežom i ne daju joj da poleti. Ti meni govoriš o narodnosti, jeziku, vjeri. Ja ću pokušati proletjeti kraj ovih mreža.”

Roman “Portret umjetnika u mladosti” predstavlja jedan od najznačajnijih romana modernizma. Ujedno je i najkraći i najpristupačniji roman Džejmsa Džojsa. Roman koji prati život Stefana Dedalusa, piščevog alterega kroz pet poglavlja, gdje autor prikazuje pet perioda Stefanovog života. Počevši od djetinjstva pa sve do njegovog intelektualnog razvoja. Stefan je odrastao kao religiozan dječak i dječak koji je jako vezan za svoju porodicu. Do preokreta u njegovom životu dolazi kada dobije poziv da se zamonaši. Taj poziv ga navodi na duboka razmišljanja, koja ga vode ka pravom putu. On odbacuje vjeru, napušta porodicu i domovinu, i okreće se pozivu umjetnika od riječi. Odlazi u Pariz kako bi daleko od spoljašnjih uticaja i uticaja svoje porodice ostvario svoj san.

“Neću služiti onome u što više ne vjerujem, nazivalo se to mojim domom, mojom domovinom ili mojom crkvom: i kušat ću izraziti sebe u nekom načinu života ili umjetnosti što slobodnije mogu i što potpunije mogu, služeći se u svoju obranu jedinim oružjem što ga sam sebi odobravam: šutnjom, progonstvom i lukavošću.

Ne bojim se biti sam, ni da me zbog koga drugog prezru, ni da napustim ono što moram napustiti. I ne bojim se pogriješiti, čak ni počinuti veliku pogrešku, životnu pogrešku, ni možda onakvu što traje vječno.”

Vedrana Bogdanović