Sjećanje na Žrtve u logoru Jasenovac

Danas se obilježava  sjećanje na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac. Obilježavanje Dana sjećanja počelo je Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici. Na grobljnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja i 127.000 antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Osnovni cilj logora Jasenovac bio je istrebljivanje Srba, Jevreja, Roma i političkih protivnika ustaškog režima. Za lokaciju je izabran Jasenovac zbog blizine rijeke Save u koju su odlagana tijela ubijenih, močvarnog zemljišta koje je otežavalo bijeg ili napad na logor, željezničke pruge koja je omogućavala transport i već postojećih industrijskih kapaciteta koji su omogućili brzo formiranje logora smrti na ovoj lokaciji. Jasenovac je bio kompleks od 5 kampova i prostirao se na prostoru od oko 210 kvadratnih kilometara.

Danas su obilježavanju pristvovali predsjednici Republike Srpske i Srbije, predsjednik Narodne skupštine i premijer Srpske. Ministri Republike Srpske i Srbije. Prisutni su bili i ambasadori Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske Ambasade. Obilježavanju su prisustvovali i lider Demokratskog fronta iz Crne Gore. Profesori i učenici iz svih krajeva Republike Srpske, danas su takođe prisustvovali pomenu. Ukupno je bilo prisutno 30.000 ljudi.

Vedrana Bogdanović