Dobrovoljno Darivanje Krvi U Bijeljini

U zavodu za transfuzijsku medicinu Bijeljina, počela je dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi, pripadnika bijeljinske Policijske uprave. Povod za akciju je obilježavanja 4. aprila – Dana policije Republike Srpske.

Akcija darivanja krvi je počela juče, 28. marta, a nastavlja se i danas, najavljeno je da će 73 policajca darivati krv i na taj način spastiti nekome život. Bijeljinska Policijska uprava održava tradiciju darivanja krvi i može da se pohvali da u svojoj postaji ima ljude koji su čak 70 puta darivali krv. Tradicija se prenosi sa starijih kolega na mlađe.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina Snežana Gegić, izjavila je da su ovakve akcije od izuzetnog značaja i pomažu im da naprave dovoljnu zalihu rezerve krvi cijelu godinu. Pored ove akcije, pripadnici Policije se odazivaju i na druge akcije, a i samostalno daruju krv kada je potrebno.

Takođe, Gegićeva je istakla da mogu da se pohvale sa dovoljno količinom zaliha i da nisu u deficitu ni sa jednom krvnom grupom, čak pomažu druge bolnice u Republici Srpskoj. Od uzetih količina krvi i napravljenih komponenti za terapiju pacijentima, oko 60 odsto šalju za druge ustanove.

Vedrana Bogdanović

Foto:Pixabay