„Dani Maline“ Nastavljaju Tradiciju

Tradicionalna sajamska manifestacija 15. „Dani maline“ u Bratuncu ove godine će se održati 9. i 10. juna. Na sjednici Organizacionog odbora za pripremu i održavanje sajma, istaknuto je da se Sajam nije održavao prethodne tri godine, zbog političke krize, a i zbog virusa korona. Prošle godine je samo održana jednodnevna izložba i podijeljene nagrade najboljima.

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović izjavio je da će se ove godine manifestacija održati i da će opština pružiti punu podršku u organizaciji ove manifestacije. Ove godine će organizacioni koncept biti malo drugačiji, nudiće drugačije i privlačnije programe i sadržaje. Ove godine će „Dane maline“ pratiti nekoliko sportskih, kulturnih i takmičarskih manifestacija.

Načelnik je naglasio da se očekiva i podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Zbog otežavajućih okolnosti, tri godine se manifestacija nije održavala, ali je u planu nastavak kontinuiteta održavanja „Dana maline“, kao i inovativnost samog programa u odnosu na prethodne godine, cilj je privući izlagače i stvarati ambijent za razvoj prerađivačkih kapaciteta koji će omogućiti razvoj i zapošljavanje građana Bratunca.

Opštinska vlast takođe ima namjeru da se potpomogne razvoju malinarstva u Bratuncu i smatra da je Bratunac jedna od vodećih opština u Republici Srpskoj po pitanju malinarstva, takođe je naglasio da će opština pomoći da malina postane zvanično brend opštine Bratunac.

Ovaj sajam će biti prilika za održavanje edukacija i predavanja za uzgajivače maline, ali i organizovanje konferencije o daljim aktivnostima u malinarstvu o čemu će razgovarati stručnjaci, predstavnici resornog ministarstva, proizvođači, otkupljivači i prerađivači maline kako bi se obezbijedio dalji razvoj ove vrste voćarstva, ali i obezbijedila sigurnost svih koji su u lancu uzgoja, prerade i plasmana maline.

Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay