Čuvena Katedrala Srca Isusova

Ispred kamenog portala, ova neogotička katolička katedrala sagrađena je 1889. godine. Predstavlja stolnu crkvu Vrhbosanske nadbiskupije i ujedno župna crkva istoimene župe. Izgrađena je na inicijativu nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je još 1882. godine, dvije godine prije početka graditeljskih radova, počeo tražiti pogodno mjesto na kojemu će podići katedralnu crkvu.

Gradnja je povjerena arhitekti Josipu Vancašu, koji je katedralu napravio u stilu rane gotike, od tesanog kamena. Dva velika tornja na katedrali dosežu visinu od čak 43 metra. Katedrala je završena 1889. godine, a posvetio ju je biskup Josip Juraj Strossmayer. Sarajevska katedrala je središnja katolička katedrala u BiH. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se Katolički bogoslovni fakultet i sjemenište te zgrada Nadbiskupije, u kojoj je boravio i papa Ivan Pavao II tokom svojih posjeta Sarajevu 1996. i 2003. godine. Njegova statua sada krasi trg ispred katedrale, mjesto okupljanja i druženja. Mnogobrojne ljetne bašte i kafe-restorani čine ovaj trg i Strossmayerovu ulicu, koja vodi na trg i glavni ulaz katedrale, jednim od glavnih mjesta za izlazak Sarajlija i njegovih gostiju. – piše Portal Sarajevo tourism

Mnogi turisti tokom posjete Sarajeva obavezno posjete i Katedralu Srca Isusova i ponesu sa sobom lijepe uspomene, s obzirom da Katedrala obijuje i unutrašnjim i vanjskim skladom i ljepotom.