Kreativne industrije za veću zapošljivost mladih

Centar kreativnih industrija, koji će služiti kao multidisciplinarni prostor u kojem će se na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti kreiranje novih radnih mjesta, otvoren je u srijedu u zgradi Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici u okviru projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica”, kojeg financira Europska unija (EU).

Centar kreativnih industrija u Jablanici jedan je od četiri koji će biti otvoreni u BiH i Crnoj Gori u okviru projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica”, koji financira Europska unija (EU).

Pored informativnih usluga, Centar će pružati i usluge stručnih obuka za stjecanje novih radnih vještina, te će omogućiti svim zainteresiranim poduzetnicima i pravnim osobama, ali i onima koji planiraju početi bavljenje ovim djelatnostima, besplatno korištenje nove sofisticirane opreme za razvoj ideja u kreiranje novih proizvoda.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović kazao je kako je ukupna vrijednost projekta 455.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala 367.000 EUR.

– Riječ je o značajnom projektu, ovo je nešto novo u Jablanici, a cilj je da imamo mlade ljude koji će svoje inovativne ideje provesti u djelo. Danas smo otvorili ovaj resursni centar u kojem trenutno imamo dva vrlo vrijedna stroja i mislim da će tu stvarno biti prostora gdje će mladi ljudi moći iskazati svoju kreativnost – kazao je Šabanović.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva EU Gianluca Vannini istaknuo je kako je cilj ovog centra pomoći mladima da nađu posao.

– Bit ovog projekta je da mladi dobiju priliku i poslove unutar kreativne industrije. Svi smo svjesni da je nezaposlenost veliki problem u Bosni i Hercegovini, ali i mnogim drugim zemljama Europske unije, tako da je stvaranje prilika za mlade ljude jedan od naših glavnih ciljeva – kazao je Vannini.

U novootvorenom centru svi oni koji traže posao u kreativnoj industriji moći će dobiti savjet i punu podršku u realizaciji svojih ideja.

Izvor: Mreža mira, cijeli tekst ovdje…