Talija za najmlađe u Milićima

Diplomirani komparativista i teatrolog Ana Vitić pokrenula je dramsku radionicu u Milićima. Dramska radionica je pokrenuta u saradnji sa Srednjoškolskim Centrom „Milutin Milanković“ i Narodnom bibliotekom Milići i namijenjena je učenicima srednje škole i starijim osnovcima.

Glavni cilj ove radionice je da djeci približi svijet pozorišta na kreativan i zabavan način. Diplomski rad Vitićeve je bio upravo iz predmeta Gluma, a to ju je motivisalo da pokrene radionicu u rodnom gradu i da motiviše mlade ljude da se bave glumom i da spoznaju i otkriju sebe na potpuno drugačiji način.

Ana Vitić

Ana Vitić rođena je 1991. godine u Milićima, a Filozofski fakultet završila je u Palama, na katedri za Teatrologiju, smjer Opšta književnost i teatrologija. Od osnovne škole je član dramskih sekcija, takmičenja „Želim biti glumac“, gdje je stigla do polufinala. Organizator je novogodišnje predstave u Milićima, pod nazivom „Novogodišnja priča iz čarobne šupe“, autorke Jasmine Janković, u kojoj je i sama učestvovala.

„Ideja za dramskom sekcijom došla je prije svega iz ljubavi prema umjetnosti. U želji da motivišem mlade da se počnu baviti glumom, da zavire u svijet mašte, da kroz dramsku sekciju i samu radionicu spoznaju suštinu glumačkog zanata,ali da otkriju sebe i svoja umjeća. Mi se nećemo baviti samo glumom, biće tu i kreativnog pisanja, od toga da ona djeca koja se bave poezijom pišu svoje tekstove, da bismo razvili njihov talenat i maštu. Razvijaćemo tehniku govora, scenske pokrete, način ponašanja na sceni, do toga da se oslobode straha od javnog nastupa. To će biti jedan vid igraonice u kojoj će se oni zabaviti i dosta toga naučiti““- istakla je Vitićeva za naš Portal

Radionica će se održavati svakog ponedeljka od 13.15 časova. Trenutno ima deset članova, Vitićeva očekuje da će im se u narednom periodu pridružiti još djece.

Milići su mjesto prepoznatljivo po održavanju zelenih površina. Stanovništvo opštine zaposleno je u rudarstvu, šumarstvu, drvnoj preradi i industriji, komunalnim, trgovačkim, obrazovnim, zdravstvenim, kulturnim i državnim ustanovama na teritoriji opštine. Postojanje nalazišta rude boksita, značajne zalihe i eksploatacija nemetalnih sirovina, kao i eksploatacija šumskog bogatstva odredile su pravce razvoja privrede opštine. O životu na ovim prostorima svjedoče jako prisutni stećci koji se nalaze na cijeloj teritoriji opštine. Iznad sela Gerovi postoje ostaci grada – tvrđave koji je, po predanju, polovinom petnaestog vijeka izgradila Jerina (Irina), Srpska despotica grčkog porijekla iz porodice Kantakuzina, žena despota Đurađa Brankovića.

Milići kao sredina imaju mnogo potencijala, s obzirom da je ovo nešto novo u Milićima, Vitićeva je zadovoljna odazivom. Djeca su zainteresovana, što joj ukazuje posebno zadovoljstvo, jer smatra da je danas jako teško zainteresovati i motivisati djecu tog uzrasta, te da se nada da će biti zainteresovani i ostali sugrađani, u tom smislu da će ova radionica biti preteča amaterskog pozorišta u Milićima.

Vedrana Bogdanović