Vredne ruke srebreničkih fizioterapeuta

Centar za bazičnu rehabilitaciju u Srebrenici, osnovan je 2010. godine s ciljem pružanja medicinske rehabilitacije građanima Srebrenice i Bratunca. Do osnivanja ovog Centra pomoć pacijentima bila je kilometrima daleko a često se i kasno do nje stizalo.

U Centru je zaposleno šest medicinskih radnika i to četiri fizioterapeuta, jedna medicinska sestra i jedan doktor fizijatar. Svi oni, kao dobra i uigrana ekipa posvećenih medicinara, brinu da fizioterapetuske usluge i tretmani budu velika olakšica i pomoć našim sugrađanima.

Nikola Trifunović, viši fizioterapeut u Domu zdravlja u Srebrenici, kaže da su najvažniji zadaci ovog tima njega i briga o zdravlju pacijenata na najbolji mogući način:

„U Centru za bazičnu rehabilitaciju pružamo usluge fizikalne i kineziterapije. Kada govorimo o fizikalnoj terapiji važno je reći da uglavnom pružamo elektro i termo terapiju ali i sve oblike kineziterapije, a veoma važan je ianš savjetodavni rad prema pacijentima“ – pojasnio je Trifunović.

Po riječima našeg sagovornika Trifunovića ovaj Centar nije specijalizovan za posebne usluge ili dijagnoze.

„Mi radimo sa svim pacijentima koji imaju tegome čiji tretman je u našim mogućnostima. Pacijente koji zahtijevaju posebne usluge, a koje naš Centar ne moze da pruži, šaljemo u specijalizovane ustanove „– dodao je Trifunović.

Prema njegovim riječima, pandemija korona virusa je ostavila posljedice na zdravlje pacijenata i u srebreničkom kraju, ali je tim zaposlenih u ovom Centru nastojao da oporavi pacijente nakon preležanog virusa i vrati ih njihovim svakodnevnim aktivnostima, porodicama i okruženju.

„Poseban akcenat. tokom pandemije Korone, stavljali smo na vježbe disanja i vraćanje fizičke forme, jer je virus napadao pluća i izazivao opštu slabost pacijenata“ – istakao je Trifunović.

I pored teške situacije u kojoj su se našle sve zdravstvene ustanove za vrijeme i nakon pandemije, Centar od samog osnivanja uspješno obavlja svoje zadatke, zahvaljujući dobroj saradnji među uposlenima, ali i sa pacijentima. Najbolji dokaz su takve tvrdnje su zadovoljni pacijenti i stalna popunjenost kapaciteta ovog Centra.

Zorana Štrbac