Volonterijada 2021 na Tjentištu

Nacionalni park Sutjeska (Tjentište) u periodu od 9. do 12. jula 2021. godine bio je domaćin prve “VOLONTERIJADE” u organizaciji Centra za djecu, mlade i porodicu Laktaši.

Manifestaciji je prethodio niz edukacija za mlade iz opštine Laktaši koji su kao finalni rezultat kreirali 10 lokalnih inicijativa koje se implementiraju na lokalnom nivou i koje su prezentovane svim učesnicima Volonterijade, a koje se realizuju u okviru projekta Laktaši Local Youth Development.

Cilj je bio okupiti mlade ljude iz čitave Bosne i Hercegovine i pružiti im šansu za dodatno umrežavanje, upoznavanje, te ih podstaći da nastave svoj angažman u omladinskom sektoru.

Sama ideja “Volonterijade”, kao jedinstvenog događaja u BiH, jeste mogućnost zajedničkog okupljanja, a u planu je da se ova manifestacija održava i u narednim godinama i na taj način bude dodatni podstrek i motiv mladima širom BiH na rad i djelovanje u svojoj zajednici.

Na prvoj Volonterijadi su učestvovali 49 mladih ljudi iz čak 18 organizacija iz čitave Bosne i Hercegovine. U sklopu manifestacije ostvarena je zajednička saradnja i zajedno smo odlučili inicirati omladinsku razmjenu unutar BiH i razne projekte u cilju edukovanja i umrežavanja mladih. Samo neke od ideja koje želimo da implementiramo u budućnosti su Zimski kamp na Jahorini, Dani mladih i slično.

Nadamo se da će do sledeće godine biti još veća zainteresovanost mladih za ovaj događaj i da će Volonterijada da motiviše mnoge mlade širom zemlje, jer ipak: “Mladi nisu budućnost, mladi su sadašnjost koji kreiraju budućnost.”

Događaj se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) #USAID #IOMBIH #BHRI

Izvor: #volonterijada2021