Malina donijela zaradu
Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, izvoz malina od januara do kraja septembra prošle godine iznosio je 45,81 milion maraka, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.
“Količinski izvoz smrznutih malina je manji u odnosu na posmatrani period godinu dana ranije, što sugeriše rast izvozne cijene smrznutih malina, što je jako pozitivno i ohrabrujuće za domaće proizvođače“, rekli su u komori i dodali da skoro polovina izvoza smrznutih malina ide za Srbiju, dok se ostatak izvozi za Njemačku, Švedsku, Francusku i druge zemlje zapadne Evrope.
Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet“ Ljubiša Alempić rekao je za “Glas Srpske” da je otkupna cijena malina lani bila oko 3,5 marke te da su time i rezultati bolji.
“Takva otkupna cijena je ohrabrenje za povećanje proizvodnje i proširenje zasada, ali je potrebno neko vrijeme da se povećaju i otkupne količine. Nakon pet ili šest loših godina, kada su zbog niske cijene mnogi uništili zasade, lani je konačno bilo i zarade, rekao je Alempić i dodao da su opstali uglavnom oni koji su u okviru svog domaćinstva mogli da završe sve radove u malinjacima“.