Zloupotreba službenog položaja

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik, podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica inicijala D.K. iz Vlasenice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo  “Zloupotreba položaja odgovornog lica“.

D.K. se sumnjiči da je u svojstvu odgovornog lica javnog preduzeća u Vlasenici, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja i bez provođenja javnog konkursa primio u radni odnos na neodređeno vrijeme jedno lice iz Vlasenice, sa kojim je 2017. godine nezakonito zaključio Ugovor o radu na neodređeno vrijeme, na osnovu čega je tom licu izvršen obračun i isplata novčanih sredstava u iznosu od oko 20.660 KM, na ime svih zaostalih plata za vremenski period od decembra 2013. godine do aprila 2017. godine, iako navedeno lice u tom periodu nije bilo radnik tog preduzeća.

Takođe, za isto lice su na ovaj iznos neto plata obračunati i isplaćeni porezi i doprinosi nadležnim fondovima u iznosu od oko 12.300 KM, na koji način je tom licu protivpravno povezan radni staž za cijeli period kada nije bio u radnom odnosu u ovom preduzeću, čime je javno preduzeće oštećeno za iznos od oko 32.960 KM.

PU Zvornik