Godišnjica stradanja Srba

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas je služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaseoka stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Nakon završetka parastosa, uz spomen-krst u Kravici položeno je cvijeće i odata počast ubijenim žrtvama.

Na pravoslavni Božić 1993. godine ubijeno je 49 mještana sela Kravica.

Kobno jutro 1993. godine preživjeli mještani Kravice pamtiće do kraja života jer riječima se ne može opisati sav užas koji su doživjeli.

“Napad je krenuo oko 6 sati ujutru. Već je krenulo sa sa svih strana, čula se pucnjava. Moglo se vidjeti kad je već i svanulo da su pojedina mjesta kao što su Mandići i Marići zapaljena bila. Nastao je jedan haos i panika među ljudima. Jednostavno već se dalo do znanja oko 8-9 sati da se Kravica neće moći spasiti“, priča Željko Lazić, očevidac dešavanja koja su se desila toga dana u Kravici.

Ni nakon 28 godina niko nije odgovarao za ubistva i zločine u Kravici, niti za ostale zločine u brojnim srpskim selima u srednjem Podrinju.

„Žao mi je što nemamo odgovornih, žao mi je što imamo situaciju da mnogi članovi porodica nisu doživjeli epilog sudskih presuda za ratne zločine na ovom području. Ovdje treba reći da je srpski narod jednako stradao kao i bošnjački narod. Za nas će ostati obaveza da stalno potenciramo to, da nezavisno pravosuđe utvrdi činjenice i optuži i osudi one koje su činili ratne zločine“ , kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Staša Košarac.

U napadu srebreničkih muslimanskih snaga na Kravicu učestvovao je, prema svjedočenju mještana, veliki broj Bošnjaka koji su se posle rata vratili na područje te opštine.

Izvor:  rtrs.tv