Počelo čišćenje jezera u Višegradu

Čišćenje 4.000 kubika smeća koje se rijekom Drinom slilo kod Hidroelektrane Višegrad počinje danas.  Nadleži ističu da je ovo višedecenijski problem i da rješenje nije njegovo sporadično čišćenje kada do katastrofe već dođe.

Mladen Đurević načelnik Višegrada je za “Nezavisne“ rekao, da s rastom vodostaja velike količine otpada svake godine dolaze do jezera iznad Hidroelektrane te da je zbog toga i bila postavljena specijalna lančanica.

“Ovo je višedecenijski problem, još od 1989. godine, kada je s radom počela Hidroelektrana. Najveći dio tog otpada dolazi iz opština iz Srbije i Crne Gore, a radi se o deponijama koje su uz same obale Tare i Lima, jer kada nadođu rijeke sav taj otpad dopliva do Hidroelektrane“, rekao je Đurević i dodao da radnici svakodnevno čiste pristigli otpad na lančanici.

“Apelujemo na sve relevantne institucije da nam pomognu. Prije više od godinu dana održali smo u Višegradu sastanak, na kojem su prisustvovali ministri ekologije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske te načelnici i gradonačelnici opština koje gravitiraju ovom području. Iako su tada doneseni zaključci i neke aktivnosti su započete, nije se došlo do nekog značajnijeg rješenja“, rekao je Đurević.

Kako navodi, mišljenja je da je problem u susjednim zemljama Srbiji i Crnoj Gori, koje, prema njegovim riječima, treba da povedu računa o deponijama.

“Na vezi smo s Civilnom zaštitom RS, oni su spremni da sve svoje resurse upute u Višegrad i pomognu HE Višegrad“, naveo je Đurević.

Prema riječima Nedeljka Perišića direktora HE Višegrad, usljed pojačanog vodostaja od oko 1.500 kubika vode, došlo je do pucanja lančanice koja se nalazi na oko 1,5 kilometara od brane, te do izlijevanja smeća do takozvane krune brane. Perišić je dodao da za sada tri turbine HE rade bez problema, i da je važno otpad što prije ukloniti dok nije potonuo, jer turbine vodu crpe sa dna jezera. Dodao je da je ovaj višegodišnji problem poznat široj javnosti te da su o njemu snimani i dokumentarni filmovi.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS su rekli da će hitno inicirati sastanak s novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za ovaj problem.

“U nekoliko navrata smo pokušali organizovati sastanak nadležnih ministarstava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali očigledno da nisu svi iskreno bili za dogovor”, naveli su u Ministarstvu.

Najveći problem kako tvrde u Ministarstvu, leži u rijeci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija.

“Bio je cijeli niz sastanaka s direktorima hidroelektrana na tom području i s načelnicima opština, s nadležnim ministarstvom Srbije. S druge strane, nadležni u Crnoj Gori dosad nisu pokazali interesovanje za rješavanje ovog problema“, rekli su u Ministarstvu.

Naime, do ekološke katastrofe na rijeci Drini kod Višegrada došlo je prije nekoliko dana kada je usljed rasta vodostaja velika količina smeća probila specijalnu lančanicu, čija je uloga bila da zaustavi smeće da dođe do pomenute Hidroelektrane.

Izvor: Visegrad365