Za 12 objekata privremena zabrana rada

Zbog kršenja preventivnih mjera zaštite od epidemije koronavirusa, inspekcijski organi Republike Srpske su tokom praznika, u okviru pojačanog inspekcijskog nadzora, izrekli novčane kazne u iznosu od 80.000 KM, dok su za 12 ugostiteljskih objekata izreče i mjere privremene zabrane rada.

Republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave izvršili 3.230 inspekcijskih kontrola i u 60 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na propuste u organizaciji radnog prostora, kršenje radnog vremena utvrđenog Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i veći broj lica za jednim stolom, suprotno preporukama Instituta za javno zdrvastvo Republike Srpske.

Za potrebe vršenja pojačanog nadzora u novogodišnjoj noći i u toku proteklog vikenda, Inspektorat Republike Srpske formirao je 130 timova koji su radili u smjenama, a u punom kapacitetu angažovani su republički inspektori iz svih 13 inspekcijskih sektora.

U skladu sa već uspostavljenom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podršku inspektorima na terenu pružali su i pripadnici policije, što je inspektorima omogućilo nesmetano vršenje službenih radnji.

U okviru provođenja preventivnih mjera zaštite od epidemije, do sada je izvršeno preko 33.300 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 496.000 KM, dok je za 48 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Nadležni kontrolni organi će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama na terenu.

“Pozivamo privredne subjekte subjekti i građani da i dalje ostanu odgovorni i dosljedni u poštovanju preventivnih mjera i na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv virusa korona“, navodi se u saopštenju.

Izvor: inspektorat.vladars.net