Plutajući otpad stigao do brane u Višegradu

Zbog velike količine vode u akumulaciji višegradskog jezera, došlo je do pucanja gornje lančanice koja zadržava plutajući otpad da ne bi došlo do vitalnih postrojenja na hidroelektrani Višegrad. Na krunu brane u Višegradu pristiglo je oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada što prijeti da ugrozi rad hidroelektrane na Drini, rekao je direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

“Ostaje nam da se borimo sami sa ovom problematikom. Naša saznanja nisu ni malo optimistična. U gornjem dijelu toka rijeke Drine stanje nije ni malo ohrabrujuće. Ostaje nam samo da sopstvenim snagama uz pomoć firmi koje ćemo angažovati ovo riješimo i da se nadamo da ćemo imati pomoć kako naših institucija tako i institucija u državava iz kojih ovaj plutajući otpad dolazi, da ove ružne slike više ne gledamo“, rekao je Perišić.

Radi se o desetinama hiljada plutajućeg otpada koji dolazi u rijekama Lim, Piva i Tara. Hidroelektrana na Drini ima specijalizovanu ekipu ljudi koji se bave problemom plutajućeg otpada. Godišnje iz višegradskog jezera izvade šest do osam hiljada kubika metara otpada.