Akcija “Petarde nisu igračke“

Kako bi predstojeće praznike dočekali u mirnom i bezbjednom okruženju Ministarstvo Republike Srpske će do 15. januara sprovoditi akciju pod nazivom “petarde nisu igračke“. Kako se navodi u saopštenju, pripadnici ministarstva će u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama kontrolisati prevoz pirotehnike kao i rad prodavnica koje su ovlaštene da prodaju pirotehnička sredstva.

Takodje će se raditi na ostvarivanju saradnje sa predstavnicima lokalnih zajednica, direktorima škola, učeničkim i roditeljskim vijećima, nevladinim organizacijama a sve u cilju zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti.

Podsjećanja radi, pirotehnički proizvodi za zabavu u koje se ubrajaju mali vatrometi, petarde, bengalske baklje, rakete mogu se prodavati u maloprodaji, osobama starijim od 18 godina i to u periodu od 15. decembra ove godine do 30. januara 2021. godine.

Pirotehničke proizvode za zabavu mogu koristiti i lica starija od 16 godina ali pod nadzorom roditelja odnosno staratelja. Takodje treba napomenuti da je upotreba pirotehnike zabranjena u zatvorenim prostorijama i tamo gde se okuplja veći broj ljudi.

Poštujući trenutnu epidemijsku situaciju policijski službenici će u školama održati predavanja prilagodjena djeci koja su najugroženija kategorija.

Tokom prošlogodišnjih praznika usljed nestručne upotrebe pirotehnike povrijedjene su tri osobe, od kojih dva maloljetna lica i jedna punoljetna osoba.

Ministarstvo apeluje na gradjane da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi u cilju stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika.

Takodje ističu da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa Zakonom.