Obilježena godišnjica stradanja Srba

U bratunačkom selu Bjelovac u porti crkve Svetog proroka Ilije danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 68 Srba iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka. Tim povodom u porti crkve na čijem zidu je postavljena spomen-ploča sa imenima srpskih žrtava, služen parastos za ukupno 109 mještana, koji su ubijeni na tom području u posljednjem ratu.

Mještani Bjelovca podsjetili su da su jake muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela, upale u zoru 14. decembra 1992. godine u ova podrinjska sela i tog tragičnog dana ubili sve Srbe koji nisu mogli pobjeći, a njihovu imovinu opljačkali i popalili. Za te zločine još niko nije odgovarao.

Na nepravdu prema srpskim žrtvama ukazala je predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović koja je istakla da je od zločina u Bjelovcu, Sikiriću i Lozničkoj Rijeci prošlo 28 godina.

“Bojimo se da će predmeti skupljati prašinu u ladicama pravosuđa i da će ti zločini ostati neprocesuirani. To je još jedan zločin koji pravosuđe BiH čini prema porodicama srpskih žrtava“ upozorila je Filipovićeva.

Ona je poručila da će porodice žrtava čuvati uspomenu na svoje najmilije, prenositi istinu o stradanju Srba generacijama koje dolaze i da će čuvati Republiku Srpsku „jer je ona garant slobode i opstanka ljudi na ovim prostorima“.

Filipovićeva je podsjetila da su na današnji dan 1992. godine u ovim bratunačkim selima ubijena djeca, žene i starci, te da su u srebreničke logore odvedene žene i djeca od sedam mjeseci do devet godina.

Nakon parastosa cvijeće su položili dosadašnji načelnik Nedeljko Mlađenović i novoizabrani načelnik Srđan Rankić, te delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz bratunačke i srebreničke opštine.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i poštovanja mjera zaštite od virusa korona, današnjem obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Bjelovcu, prisustvovalo je znatno manje ljudi, u odnosu na prethodne godine.

Izvor: opština Bratunac