Sporenja oko projekta HES Gornja Drina

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je u razgovoru za BHRT da se protivi projektu Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” te da će, ako ne drugačije, pokušati ga osporiti putem Ustavnog suda.

Izetbegović je kritikovao Srbiju u ovom slučaju i predsjednika Aleksandra Vučića budući da nije konsultovana država BiH u čijoj nadležnosti je vodno blago BiH.

Podsećanja radi, Elektroprivreda RS i Elektroprivreda Srbije formirali su zajedničko preduzeće radi realizacije Hidroenergetskog sistema Gornja Drina, kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci. U tom preduzeću Elektroprivreda Srbije ima udio od 51 posto, a Elektroprivreda RS 49 posto.

Na protivljenja ovom projektu regovao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Staša Košarac pozdravljajući potpisivanje zajedničke izjave RS i Srbije o realizaciji projekta.

“Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom“, rekao je ministar Košarac i dodao da ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan.

Košarac je istakao da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji ovog projekta u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Indikator.ba