Program podrške marginalizovanim grupama

U ponedeljak 26. oktobra su potpisani ugovori između USAID-ovog Programa podrške marginalizovanim grupama, opštine Vlasenice i opštine Milići i odabranih korisnica Fonda za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa žena. Šest žena iz Vlasenice i tri žene iz Milića potpisale su ugovor, a očekuje se i potpisivanje ugovora sa tri žene iz Bratunca.

Razvijanje preduzetništva kod marginalizovanih grupa je veoma značajno, što su prepoznale opštine Vlasenica, Milići i Bratunac. Djelatnosti kojima će se baviti korisnice ovog projekta su različite – od turizma, preko prerade voća i povrća do frizerskih djelatnosti.

“Potrudiću se da opravdam projekat do kraja, da maksimalno iskoristim priliku koja mi se pružila, da pokrenem binzis i da ga produžim mimo ove godine dana“, izjavila je Olivera Stanišić, korisnica projekta.

Dara Todorović baviće se preradom voća i povrća.

“Ovim sredstvima ću kupiti mašine koje će zamijeniti ono što sam radila svojeručno do sada, tako da će mi mnogo značiti“, istakla je Dara korisnica projekta.

Opštine žele da osnaže marginalizovanu grupu stanovnika i da im pokažu da mogu od svog truda i rada da žive.

“Svaka korisnica je dobila po 10 000 KM. To su sredstva gdje su oni započeli svoj biznis i bez sumnje lica koja su prošla na ovom konkursu a koja su zadovoljila sve ono što je traženo i moglo se primjetiti i vidjeti da ove žene koje su dobile ove podsticaje su domaćini i domaćice i vrijedni ljudi. Sigurno će im to biti od velikog značaja da mogu sami da žive od svog rada“, naglasio je Miroslav Kraljević načelnik opštine Vlasenica.

“Pravimo zdrava radna mejsta. Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim predstavnici USAID-a na ovom dobrom projektu, koja je važna u socijalnom smislu“, rekao je Marko Savić, zamjenik načelnika opštine Milići.

“Pored finansijske podrške korisnice će tokom svoje prve godine poslovanja na raspolaganju imati i stručnu, mentorsku kao i promotivnu podršku a sve u cilju promovisanja svojih proizvoda na tržištu“, istakla je Ada Hamidović, konsultantica fonda za razvoj preduzetništva marginalizovanih žena.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje ugovora sa još tri žene iz ove grupe sa područja opštine Bratunac.

Izvor: UPS Media