Guber mali ili planovi veliki?

Srebrenička Guber Banja je najveće prirodno bogatstvo ove male opštine ali i cjele okoline. Neki će reći da su rudnici ovog kraja veće bogatstvo, ali ako znamo da su rudnici neobnovljivi prirodni resursi te da su već prilično „načeti“, kao i to da ljekovite Guber vode liječe bolesnog čovjeka, onda lako zaključujemo da su ljekovite vode naše najveće bogatstvo.

No, da li će to bogatstvo i dalje čamiti u tami prelijepe crnogorične srebreničke šume koja zaokručuje ovaj lokalitet, ili će svijetlost dana ugledati obnovljeni banjski kompleks – tek ćemo vidjeti. Iako su lokalne vlasti odavana obećavale da će ova banja proraditi a prilikom skoro svake predizborne kampanje ovdje se davala krupna obećanja – do otvaranja Guber Banje nažalost još uvijek nije došlo.

Nekadašnja panorama Guber Banje. Od izvoza ljekovite vode na tržište SAD do potpunog zaustavljanja.

Kako je nedavno izvestio poslovni portal akta.ba opštinske vlasti Srebrenice ukazuju da je problem u birokratiji, dok Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka Drina i predsjednik lokalnog SNSD-a tvrdi da su zastoj u otvaranju Guber Banje napravile politike „koje su se umiješale da Srebrenica ne dobije svoje vrijednosti“ ne precizirajući na koga konkretno misli – izvještava sarajevski portal akta.ba.

Nedavna posjeta Milorada Dodika ovoj opštini aktuelizovala je pitanje Guber Banje pa je srpski član Predsjedništva BiH poručio da će Vlada RS preuzeti brigu za otvaranje Guber Banje jer je „mešetarenje privatnika“ u ovom slučaju napravilo je mnogo problema – kazao je Dodik.

Guber Banja danas. Šta donosi budućnost - pravo pitanje ove predizborne kampanje.
Guber Banja danas. Šta donosi budućnost – pravo pitanje ove predizborne kampanje.

Dok se lokalni i oni viši politički subjekti organizuju i ukazuju na to ko je odgovoran, ljekovito blago iz Gubera otiče u nepovrat a ko zna koliko radnih mjesta za nezaposlene mlade i stare ljude iz ovog područja ostaje neotvoreno. Razvoj Srebrenice i posebno napredak lokalnih privrednih i političkih odnosa mogao je biti znatno ubrzan da je do sada išta pokrenuto u privođenju namjeni ovog resursa. U izbornim obećanjima brojnih kandidata za razne javne funkcije na lokalu biće svakako i hvalospjeva o Guber Banji, ali hoće li se išta pomaknuti s mjesta ostaje da građani ove male opštine tek vide.