Ravnopravnost za kandidatkinje

Pismo, koje su zajednički potpisali i objavili ambasadori 13 zemalja i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, poziva domaće medije da osiguraju pravičan pristup medijima za sve žene kandidatkinje na izborima 2020. Ambasadori pozivaju na obezbeđivanje fer i ravnopravnog prisustva u medijima za kandidatkinje bez stvaranja stereotipa, zlostavljanja, prijetnji i drugih vidova izolacije žena u politici.

Tekst pisma prenosimo u nastavku teksta:

Poštovani urednici,

Ovo su vanredna vremena, a pandemija je jako uticala na medije u Bosni i Hercegovini, kao i drugdje. Želimo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo svim novinarima koji nastavljaju rizikovati, na prvim linijama, kako bismo svi mi bili informisani i obaviješteni.

Sa početkom izborne kampanje u BiH, ovo je ključni trenutak za građane da odaberu ko će ih predstavljati. Mediji su uvijek centralni dio tih trenutaka, a naročito u vremenima kada postoje ograničenja okupljanja i kretanja koja će potrajati.

Mišljenje EU, koje je skup ključnih tačaka u odnosima EU i BiH, potvrđuje predanost EU ka usmjeravanju i podržavanju ove zemlje u provođenju neophodnih reformi na njenom putu ka integracijama u EU, te je odredilo rodnu ravnopravnost kao jedno od glavnih pitanja za rad u sklopu 14 ključnih preporuka.

S tim u vidu, pišemo vam kako bismo zatražili vašu podršku u naporima da se osigura da ovi izbori budu pozitivan iskorak u smislu njihovog provođenja. Iako žene čine 51% stanovništva BiH, stalno su nedovoljno zastupljene u kampanjama, diskusijama i, na kraju dana, na pozicijama gdje se donose odluke. U slučajevima kada se ispoštuje zakonski minimum na glasačkim listama, to se često poništi značajno manjim izvještavanjem o kandidatkinjama. Izvještaj UNDP-a pokazuje da su se, tokom opštih izbora 2018. godine, “kandidatkinje pojavile u samo 3% analiziranih medijskih izvještaja, a samo 3 žene su se pojavile kao stručnjakinje/političke komentatorice”. Kada ih se uključi, žene često budu predstavljene na način koji im umanjuje autoritet ili glas u poređenju sa kandidatima muškarcima. Kao što znate, 2016. godine, samo 18% pozicija u opštinskim/gradskim vijećima su osvojile žene i samo šest ih je izabrano za (grado)načelnice.

Naše je mišljenje da je ovo pitanje bitno za sve u BiH, jer primjeri iz cijelog svijeta pokazuju da visoki nivo učešća žena u politici dovodi do boljih rezultata za društva. Žene u politici će prije prioritizirati javna dobra i usluge koje su od koristi cijeloj zajednici, poput poboljšanja usluga javnog zdravstva i širenje opsega i kvalitete obrazovanja. Nedostatak žena na pozicijama donošenja odluka negativno utiče na razvoj, ljudska prava, prosperitet i uspjeh ove zemlje.

Stvarno iskustvo žena u politici u ovoj zemlji je znatno lošije od onoga koje imaju njihove kolege muškarci i karakterizira ga zlostavljanje i prijetnje, posebno online. Često ih se svodi na stereotipični prikaz, na primjer putem organizovanja glasanja za “najljepšu kandidatkinju”. Kada se njihov glas predstavi, kandidatkinje rijetko dobiju pitanja vezano za njihovu stručnost ili politiku, umjesto toga, fokus je na izgledu ili privatnom životu, ili ih se na drugi način shvata manje ozbiljno nego muškarce. Mi na ovim pitanjima aktivno radimo sa političkim liderima.

Nadamo se i produbljenom razgovoru sa vama, predstavnicima temelja demokratije. Slobodni mediji, kako tradicionalni, tako i društveni, imaju ključnu ulogu u bilo kojoj demokratiji. Jer, zaista nema demokratije bez slobodnih medija sa visokim standardom uredničkog kvaliteta i objektivnosti. Iako odgovornost za promjene leži na liderstvu stranaka, kao ključni donosioci odluka o tome šta postaje vijest, vi imate ulogu čuvara demokratije u BiH. I zato vas pitamo da preuzmete vođstvo tokom lokalnih izbora 2020. godine kako biste osigurali da se glasovi kandidatkinja čuju.

Nadamo se da zajedno možemo biti predvodnici i pokazati kako inkluzivna i održiva demokratija u BiH može biti od dobrobiti svim vašim čitateljima, slušateljima i gledateljima.

S poštovanjem,

Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH

Dr Ruth Wiseman, otpravnica poslova Ambasade UK u BiH

Johann Sattler, Ambasador EU u BiH/EUSR

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH

Sakamoto Hideyuki, ambasador Japana u BiH

Reinout Vos, ambasador Nizozemske u BiH

Kathleen Kavalec, ambasadorica OSCE u BiH

Jose Maria Valdemoro Gimenez, ambasador Španije u BiH

Torgny Svenungsson, otpravnik poslova Ambasade Švedske u BiH

Barbara Dätwyler Scheuer, otpravnica poslova Ambasade Švicarske u BiH

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH

John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH

David Saunders, predstavnik UN Women u BiH

Originalno pismo dostupno je ovdje.