Fantomske promjene biračkog spiska

Srebrenica i Bratunac su ponovo i žiži javnosti, ovoga puta zbog potencijalnog skandala sa takozvanim „poštanskim glasovima“. Neobičan i nimalo logičan „skok“ broja „prijavljenih“ za glasanje iz Srbije putem pošte na biračkim spiskovima uznemirio je žitelje ovih opština i ponovo aktuelizovao temu o izbornim manipulacijama i nezakonitostima unutar izbornog procesa.

Pažnju javnosti na ovaj događaj među prvima je skrenuo bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, ali je potom i veći broj lokalnih političkih funkcionera krenuo putem upozorenja i otkrio da se radi o neobičnoj pojavi u ove dvije opštine.

Prije nekoliko sedmica u Srebrenici i Bratuncu počeli su se javljati slučajevi prijavljivanja za glasanje iz inostranstva (Srbija) a da prijavljeni građani o tome nisu imali pojma. O tome su pisali brojni mediji pa i naš portal. Tokom proteklog perioda u matičnim službama opština Bratunac i Srebrenica izvršene su prijave glasanja iz inostranstva (Srbija) za neuobičajeno veliki broj građana. Mnogi od njih tvrde da nikada nisu izvršili promenu mjesta glasanja niti prijavu glasanja iz Srbije pa osnovano sumnjaju da je to neko mogao uraditi umjesto njih, namjerno ili nenamjerno – ne znaju.

„Ohran Musić i Velija Malagić iz Glogove tvrde da su, takođe oštećeni jer se ne nalaze na redovnom biračkom spisku. Oni su izjavili im nije poznato ko ih je prijavio da glasaju putem pošte iz Srbije, te da očekuju da budu vraćeni na redovni birački spisak, nakon žalbi koje su podnijeli“ – izvještava InfoBirač iz Zvornika.

Da je riječ o ozbiljim problemima svedoče primjeri građana koji tvrde da oni uopšte nisu tražili promjene mjesta glasanja te da je to neko umjesto njih učinio a da oni o tome nisu ništa znali.

„Među prevarenim bratunačkim biračima našao se Zoran Blagojević  iz Кrasanpolja. Zoran je izjavio novinarima da su on i njegov sin Aleksandar bez njihovog znanja i saglasnosti  odjavljeni i obaviješteni da treba da glasaju putem pošte iz Srbije, ali da nije poznato iz kog mjesta i gdje im je nova adresa. On je najavio da će tražiti odgovornost za lica, koja su izvršila krađu njegovog identiteta i promjenu biračke opcije“ – stoji u saopštenju na sajtu bratunačke Opštine.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mladjenović je upozorio da je ovo ozbiljan problem koji možda ukazuje na potencijalnu izbornu krađu te je najvaio proslijeđivanje slučaja Centralnoj izbornoj komisiji i nadležnim organima.