Danas je Svjetski dan šuma

Širom planete, Svjetski dan šuma slavi se 21. marta, istog dana kada počinje proljeće. U starom Rimu i među Keltima, taj datum je označavao početak nove godine i uskrsnuće Sunca.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu proglasila je 21. mart Svjetskim danom zaštite šuma kako bi podigla svijest o važnosti šuma i stabala za sadašnje i buduće generacije.

Na ovaj dan, važno je promovisati ekološke vrijednosti šuma i njihov značaj za čovjeka i buduće generacije. Potrebno je podizati svijest o važnosti šuma kod najmlađih kako bismo mogli uspješno zaštititi prirodna bogatstva u budućnosti.

Šumarstvo je važna privredna grana u Republici Srpskoj, ali to dovodi do velikih pritisaka na prirodna bogatstva.

Javno preduzeće se suočava s mnogim problemima u svakodnevnim aktivnostima i izvršavanju planova, uključujući sušenje šuma uzrokovano klimatskim promjenama, šumske požare, posljedice poplava iz 2014. godine i bespravne sječe. Važno je posvetiti posebnu pažnju zaštiti šuma od ilegalne sječe, požara, bolesti, štetočina te negativnog uticaja divljači i stoke, te osigurati stalnu mobilnost i odgovornost u obavljanju tih poslova, navodi se na sajtu Šume Republike Srpske.