Apel iz AMS RS

Republički Hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RHMZ RS) izdao je upozorenje zbog jakog olujnog vjetra. Auto moto savez Republike Srpske (AMS RS) apeluje na vozače da budu oprezni u vožnji, da poštuju saobraćajne propise i izbjegavaju rizična preticanja.

Prema navodima Hidromoeteorološkog zavoda RS, danas, 23. februara, očekuju se udari vjetra od 40 kilometara na čas na području Semberije i Posavine, na jugu i zapadu do 70 kilometara na čas, a u Krajini i do 80 kilometara na čas.

U subotu 24. februara, tokom noći i ujutru očekuje se jak do olujni vetar. Tokom jutra vjetar će oslabiti na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim predjelima. Očekuju se udari od 30 kilometara na čas na sjeveru do 80 kilometara na čas na jugu i zapadu, navodi se je u saopštenju.

AMS RS ističe da se saobraćaj odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima.

– Upozoravamo na jake udare vjetra naročito na području Kneževa, pa savjetujemo opreznu vožnju i izbjegavanje rizičnih pretivanja, navodi AMS RS i podjeća vozače da je, zbog vremenskih prilika, pojačana opasnost od odronjavanja kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz Zavoda najavljuju i obilne padavine koje se očekuju 24. i 25. februara na području Hercegovine.

– U petak uveče padavine će jačati u Hercegovini i u subotu i nedjelju će biti obilnih padavina. U Hercegovini se očekuje od 80 do 120 milimetara kiše, lokalno i do 150 milimetara kiše. U ostalim predjelima znatno manja količina padavina. Zbog obilnih padavina u kratkom periodu u Hercegovini moguća je pojava i porast bujičnih vodotokova i problemi sa oticanjem vode u urbanim zonama – navodi se u saopštenju, saopšteno je iz AMS-a Srpske.