200 novih košnica pčelarima Višegrada

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac, rekao je da će ovo ministarstvo u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu /FAO/ u ovoj godini obezbijediti 200 novih društava za Udruženje pčelara Višegrad.

Košarac je nakon posjete ovom udruženju u Višegradu istakao da postoji opredjeljenje za izradu strategije razvoja turizma u ovom mjestu, te da je već dat zadatak organizaciji FAO da radi na tom pitanju.

„Osim vjerskog, ovdje se može razvijati i agroturizam. Višegrad ima i prirodne ljepote, istorijske spomenike, Andrićgrad, blizu je Srbije, tu je i rijeka Drina zbog čega se ovdje može napraviti ozbiljna turistička ponuda. Višegradski med može biti dio turističke ponude u domenu agroturizma“, izjavio je Košarac novinarima.

On je naglasio da su na osnovu zahtjeva Udruženja pčelara Višegrad, u saradnji sa organizacijom FAO, isporučili neophodnu opremu, koja je dostavljena po specifikaciji Udruženja.

„Iz razvoja aspekta poljoprivrede mi ćemo distribuisati i novih 36 podsticajnih projekata vodosnadbijevanja za korisnike koji su to tražili. Već godinu dana intenzivno radimo da Višegrad dobije strategiju razvoja poljoprivrede i hvala Organizciji FAO za izradu strategije“, naveo je Košarac.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da je lokalno Udruženje pčelara od ministra Košarca dobilo obećanje da će imati dodatnu pomoć.

„Opština će kroz budžet i projekte nastaviti da pomaže ovo udruženje. Hvala svima koji se bave pčelarstvom jer je to značajno za sve nas“, istakao je Đurević.

Predsjednik Udruženja pčelara Višegrad, Aleksandar Masal, zahvalio je Košarcu za posjetu Udruženju, kao i Đureviću, koji je pomogao njihov razvoj.

„Košarac je doneo mnogo lepih vesti za naše udruženje, a jedna od njih je da će Višegrad dobiti 200 društava u ovoj godini koje ćemo podeliti novim članovima. Pomoći ćemo i pčelare koji su prošle godine dobili startap projekat opštine Višegrad“, istakao je Masal i napomenuo da je višegradski med dostupan kod pčelara sa područja ove opštine.

Košarac će danas prisustvovati sastanku sa načelnicima opština Višegrad, Rogatica, Rudo, Novo Goražde i Čajniče, koji će biti biti održan u 17.30 časova u zgradi opštine Višegrad.

SRNA