Prijepolje: Prijava protiv investitora MHE

Udruženje Libergraf iz Užica i inicijativa Zaštitimo rijeke Prijepolja podnijeli su krivičnu prijavu protiv privrednog društva 15. avgust DOO zbog oštećenja životne sredine i ugrožavanja živog svijeta u rijeci Gračanici.

Investitor je namerno zatvorio riblje staze kako bi povjećao protok vode za proizvodnju struje, što je rezultiralo prijekidom toka rijeke i nanosom štete životnoj sredini. Investitor je takođe prekršio Vodne uslove Srbijavoda i Uslove zaštite prirode.

Udruženje Libergraf i inicijativa Zaštitimo rijeke Prijepolja su podnijele krivičnu prijavu i predstavke Vodnoj i Inspekciji zaštite životne sredine. U ovom slučaju su postavljene daske na vodozahvatima koje sprječavaju protok vode kroz riblje staze, usmjeravajući je ka drugim malim hidroelektranama.

Klisura Gračanice, prije nego što je izgrađeno hidroelektrane, bila je izuzetan prirodni refugijum sa velikom biološkom raznovrsnošću. Riječni tok i klisura imaju status zaštićenog područja na II stepenu, ali organizacija Polekol je podnijela Zahtev za postupak vanrednog vršenja stručnog nadzora zbog ugrožavanja zaštićenog područja.

Organizacije zahtjevaju da se hitno postupi po njihovim predstavkama, da se zaštiti rijeka Gračanica i da se investitor kazni zakonom. Takođe, apeluju i na opštinu Prijepolje da zabrani gradnju malih hidroelektrana na svojoj teritoriji.

Prima

Foto: Damir Bećirbašić