Sjećanje na žrtve Holokausta

U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju je organizovana komemoracija i položeni su vijenci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Na ovom događaju bilo je istaknuto značenje mira i poslata poruka da se slični događaji više ne ponavljaju. Istaknuto je da i danas postoje ratovi i da najviše stradaju nevini.

Delegacije Jevrejskih opština iz Doboja, Banjaluke i Novog Sada, kao i prijedstavnici Gradske uprave Doboja, Ambasade Velike Britanije u BiH i OEBS-a, položili su vijence.

Takođe, svijeće su prislužene kod spomen-ploče sa imenima dobojskih Jevreja koji su stradali u koncetracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Otvorena je izložba autora Mihaela Igla iz Njemačke, pod nazivom „Bratstvo i Jevrejstvo“, kao i prikazan dokumentarni film o oslobađanju koncentracionog logora Bergen-Belsen u Njemačkoj.

Takođe, predsjednik dobojske Jevrejske opštine, Danijel Atijas, uručio je zahvalnice zamjeniku gradonačelnika Doboja, Slavku Kovačeviću i britanskom ambasadoru Džulijanu Rajliju, za novčanu podršku rekonstrukciji objekta Jevrejskog kulturnog centra, a zahvalnica će biti uručena i federalnom ministru za raseljena lica i izbjeglice, Nerinu Dizdaru.

Odlukom Generalne skupštine UN, 27. januar, datum kada je 1945. godine oslobođen koncetracioni logor Aušvic, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta.

 

Izvor: Srna.rs